Hadžiahmetović i Đozo posjetili KJKP “Tržnice-Pijace”: 470 zakupaca oslobođeno zakupnina

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo obezbijedilo je 343.000 KM za subvencioniranje dijela obaveza samostalnim prodavcima prilikom zakupa stolova i boksova koji su u vlasništvu KJKP „Tržnice-Pijace“.

Tim povodom, danas  su resorni ministar Enver Hadžiahmetović, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo i direktor ovog preduzeća Jasmin Terović posjetili pijacu i tržnicu na Ciglanama.

“Ovim sredstvima imamo namjeru osloboditi zakupce plaćanja kirije za određeni period. Sa predstavnicima ‘Tržnica-Pijaca’ smo ranije potpisali sporazum na osnovu kojeg će biti izdvojeno pomenuta novčana sredstva iz kantonalnog Budžeta, kako bismo na najkonkretniji način pomogli opstanak i minimum radne aktivnosti samostalnim trgovcima u ovom teškom pandemijskom vremenu”, naglasio je, nakon obilaska, ministar Hadžiahmetović.

Inicijativu da se na ovaj način pomogne zakupcima na pijacama pokrenuo je, između ostalih, i predsjedavajući Đozo, jer se ova pijaca i tržnica nalaze na području lokalne zajednice koju on predstavlja, posebno zbog činjenice što su one od velike su važnosti za svakodnevni život stanovnicima okolnih naselja.

“Na ovaj način smo željeli pomoći našim malim trgovcima na pijaci koji rade u otežanim uslovima. Zbog postojećih zakonskih okvira ne možemo prodavače na pijaci svrstati ni u jednu kategoriju kojima se pomagalo kroz ranije projekte. Siguran sam da će njima ovakav vid pomoći itekako dobro doći. U saradnji sa Ministarstvom ćemo tražiti i druge modalitete pomoći našim malim privrednicima i obrtnicima, sve s ciljem zadržavanja njihove poslovne aktivnosti”, obrazložio je predsjedavajući Đozo.

Direktor Terović je izrazio riječi iskrene zahvalnosti kantonalnom ministarstvu i Općini Centar na sveukupnoj podršci malim trgovcima.

“Zahvaljujući ovom sporazumu 470 naših zakupaca, na svim pijacama kojima upravlja ovo preduzeće i koji rade i uredno imaju potpisan ugovor, bit će oslobođeni decembarske i dijela januarske zakupnine. Ovo će sigurno biti značajna finansijska injekcija svima njima da opstanu u svim ovim okolnostima. Veliku zahvalnost dugujemo i Općini Centar koja je ranije također obezbijedila svoju pomoć za naše trgovce koji prodaju voće i povrće”, kazao je i podsjetio direktor Terović.

Na kraju današnje posjete, u ime svih prodavača i malih trgovaca ministru i predsjedavajućem se za konkretnu pomoć i podršku zahvalio predsjednik Udruženja „Trgovci pijace Ciglane“ Muhamed Karić.

Radio AS