Hadžibajrić potpisao ugovor o dodjeli 40.000 KM Narodnoj kuhinji Stari Grad

Narodna kuhinja Stari Grad, koja svakodnevno nahrani više od 750 korisnika – socijalno ugroženih građana koji su na rubu egzistencije, obilježava 30. godišnjicu svog postojanja.

Ovaj jubilej, kako navode iz Općine, ne obilježava se svečano. Dok se građani okupljaju u redovima ispred Narodne kuhinje čekajući svoj obrok, uprava ove javne ustanove i uposleni s nostalgijom se prisjećaju Tetke Zilhe, poznate humanitarke i dugogodišnje upraviteljice koja je umrla 1. oktobra prošle godine. U njenu čast, uprava Narodne kuhinje pripremila je danas korisnicima posebne poklone upakovane u vrećice s njenim imenom.

A, tradicionalno, na dan osnivanja Narodne kuhinje Stari Grad, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić posjećivao bi Narodnu kuhinju i sa Tetkom Zilhom dijelio obroke i hedije građanima, te potpisivao ugovor o značajnoj finansijskoj podršci bez koje bi ova kuhinja teško funkcionisala.

Tako je bilo i danas, a ugovor prema kojem će Općina Stari Grad za Narodnu kuhinju ove godine izdvojiti 40.000 KM potpisali su načelnik Hadžibajrić i predsjednik Udruženja Narodna kuhinja Stari Grad Amir Radeljaš.

Iako su vrata Narodne kuhinje Stari Grad otvorena za korisnike iz cijelog Kantona Sarajevo, pa i šire jer ovdje niko ne ostaje gladan, ovo je jedina lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja kontinuirano finansira rad kuhinje. U posljednjih 13 godina za rad Narodne kuhinje, iz budžeta Općine Stari Grad izdvojeno je više od pola miliona konvertibilnih maraka, a načelnik Hadžibajrić najavio je i nastavak podrške.

“Narodna kuhinja danas obilježava 30 godina rada i danas se prisjećamo njihovih početaka u vrijeme kada je grad bio pod opsadom i kada nije postojala nijedna ovakva kuhinja u gradu. Narodna kuhinja je tada bila spas za mnoge, a i danas je. Volio bih kada bi se broj korisnika kuhinje smanjivao, ali nažalost to nije tako. Zato moramo svi pomagati, da niko ne ostane gladan i da kuhinja uvijek ima otvorena vrata za sve kojima je potrebna”, izjavio je načelnik Hadžibajrić.

“Mi ćemo i ove godine izdvojiti 40.000 KM za pomoć Narodnoj kuhinji i uvijek ćemo naći načina da pomažemo građane u stanju potrebe. Bliži nam se i ramazan i potrudit ćemo se da se u Narodnoj kuhinji obezbijede kvalitetni obroci za sve postače. Tako je radila i rahmetli Tetka Zilha svake godine. Ona je ostavila veliki trag i pečat u radu ove kuhinje i moramo nastaviti njenim putem”, izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Pola godine nakon smrti Tetke Zilhe, Narodna kuhinja Stari Grad sa svojih pet uposlenika uspijeva da prati put koji je ona zacrtala još prije 30 godina.

Svakodnevno od 08:30 do 11:00 sati 620 korisnika preuzima svoje obroke u Narodnoj kuhinji, a još 144 obroka nose se na njihov punkt u Tarčinu.

“Trudimo se da nastavimo njenim putem. Korisnika je sve više i broj se iz dana u dan povećava. Dok smo mi ovdje niko neće ostati gladan i zato nam je veoma značajna podrška načelnika Hadžibajrića i Općine Stari Grad. Zahvaljujući ovoj pomoći, možemo osigurati i više za naše korisnike. U ramazanu ćemo pojačati obroke, dijeliti voće, povrće, hurme”, izjavio je Amir Radeljaš predsjednik Udruženja Narodna kuhinja Stari Grad.

Za kontinuiranu podršku radu Narodne kuhinje Stari Grad Radeljaš je načelniku Hadžibajriću uručio zahvalnicu. Nakon potpisivanja ugovora, načelnik Hadžibajrić se uključio u podjelu obroka korisnicima Narodne kuhinje Stari Grad Sarajevo.

Radio AS