Premijera baletne predstave “Panta Rhei” u Narodnom pozorištu Sarajevo

U srijedu, 30. marta 2022. godine na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno će biti izvedena baletna predstava “Panta Rhei” u koreografiji i režiji Belme Čečo Bakrač.

“Panta Rhei” je zamišljen kao baletni triptih koji inspiraciju i osnovu nalazi u kompozicijama suvremenih kompozitora. Prvi dio predstave nosi naziv Sjenke, a koreografiran je na muziku svjetski poznatog italijanskog kompozitora Ludovica Einaudia.

Drugi dio predstave je Buđenje za koji je muziku komponovao mladi, talentirani bh. kompozitor Toni Toplan. I treći dio Tajna rađen je na muziku afirmirane bh kompozitorice Svjetlane Bukvich koja već dugi niz godina živi i radi u New York-u.

“Pripreme za premijeru baleta ‘Panta Rhei’ su sada u završnoj fazi. Ovih dana započele su probe na sceni, tehničke i kostimske probe. Tempo priprema je dobar, te u narednu sedmicu ulazimo sa generalnim probama. Proces nastanka jednog pozorišnog djela od pisanja libreta do realizacije je dug i složen, te je za nas koji stvaramo veoma bitno da imamo tim suradnika od povjerenja, pri tome mislim kako na autore tako i na izvođače”, izjavila je koreografkinja i režiserka Belma Čečo Bakrač.

“Izuzetna energija, želja, posvećenost i profesionalnost našeg baletskog ansambla ulijevali su mi snagu u toku ovog procesa, na tome sam im veoma zahvalna. Atmosfera u baletskoj sali je fantastična, smijemo se, držimo zajedno i sa nestrpljenjem očekujemo našu premijeru 30. 3. i prvu reprizu 31. 3. 2022. godine. Posebno želim da se zahvalim upravniku Narodnog pozorišta Sarajevo Dini Mustafiću koji je od početka vjerovao u ovaj baletski projekat i stvorio profesionalne uslove za uspješnu realizaciju predstave Panta Rhei”, dodala je.

U predstavi uz briljantne prve soliste Tamaru Ljubičić, Mihaila Mateescua, solističke dionice izvode mladi i talentovani Selma Efendić i Bulat Gareev. Ostatak ovog dragocjenog ansambla čine: Ana Kuzmanović, Zulejha Kečo, Albina Huskić, Lejla Bajramović, Elio Arnoldo Villa Garcia, Til Čmančanin, Flavio Alberto Valentino, Goran Staniškovski i Ivan Salonski.

Kostimografkinja je Amna Kunovac – Zekić, dok scenografiju potpisuje Marijela Hašimbegović.

Radio AS