Hadžihafizbegović ipak smijenjen s funkcije direktora Kamernog teatra 55

Emir Hadžihafizbegović je jučer smijenjen s funkcije direktora sarajevskog Kamernog teatra 55, potvrđeno je za Klix.ba. Ovo se desilo nekoliko sati nakon što je javnosti obznanjeno da će Hadžihafizbegović nastaviti raditi na ovoj funkciji.

Za v.d. direktora ustanove imenovan je Muhamed Hadžović. Trenutno nisu poznati konkretni razlozi zbog kojih je donesena odluka o smjeni. Podsjećamo, Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo je ranije ove godine tražio smjenu, zbog toga što je član Predsjedništva SDA.

Šef Ureda Erduan Kafedžić je izjavio da postoji sumnja da Hadžihafizbegović ne ispunjava jedan od uslova konkursa, a to je da direktor nema stranačku funkciju, pozivajući se na član 5. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine.

Hadžihafizbegović je tada poručio da nije u sukobu interesa te da je nad njim “provedena tiranija kakva se u ustanovama kulture u Sarajevu ne pamti od kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu”.

U istom periodu je najavljeno da će Aleš Kurt biti smijenjen s pozicije direktora Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), što se obistinilo nekoliko dana poslije. Za v.d. direktora ove ustanove imenovana je Maja Salkić.

Radio AS