“Handke projekat” na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Predstava „Handke projekt“ rađena po tekstu Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj bit će postavljena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 14. i 15. novembra.

Riječ je o predstavi koju zajednički realizuju Qendra Multimedia u saradnji sa Mittelfest – Cividale del Friuli (Italija, Teatro della Pergola – Firenca (Italija), Theater Dortmund (Njemačka), Narodno  pozorište  Sarajevo i Međunarodni teatarski  festival  MESS – Scena MESS (BiH).

“Projekat Handke” za centralnu temu uzima kontroverznu odluku da se počast Nobelovog laureata za književnost dodjeli austrijskom piscu Peteru Handkeu, uprkos njegovoj podršci Slobodanu Miloševiću – koji je umro dok mu je suđeno za ratne zločine u Hagu – podršci koja je dovela do njegovog govora na Miloševićevom grobu.

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković kazao je da ima mnogo razloga da se MESS uključi u ovaj projekt, prije svega to je njegov  kvalite.

“Radi se o predstavi koja se bavi pitanjem koji je nama u MESS-u jako važno , a to je odnos  između umjetničke estetike i etike. Činjenica da se upravo ova predstava bavi pitanjem umjetničke odgovornosti je još jedan od razloga zbog čega smo djelom ove predstave”, kazao je Kreševljaković.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić je istaknuo da je Narodno pozorište Sarajevo sa velikom zadovoljstvom ušlo u ovu međunarodnu koprodukciju.

“‘Projekat Handke’ se ticao jednog kontraverznog pisca, koji je mnogima često bio i inspiracija za rad u teatru. Kao neko za koga smo očekivali da  neće svoju estetiku odvojiti od etike”, kazao je Mustafić, dodavši kako se cijele debata razvila zbog dodjele Nobelove nagrade.

Autor teksta Jeton Neziraj iskazao je zahvalnost svima koji  su se uključili u ovaj projekt.

Neziraj je govorio o brojnim problemima sa koji sa kojima su se susreli tokom rada na predstavi, teškoće s vizama za bh. glumicu Ejlu Bavčić, odustajanje glumaca iz Srbije zbog rizika koji nosi rad na predstavi…

On je istaknuo da su imali problema i s dolaskom u Sarajevo, te da su sretni što su dobili vize i što mogu nastupiti u Narodnom pozorištu.

“Naša je ideja bila da ova predstava ne bude samo glas pisca – glas Kosova. Nego glas svih onih koji su ujedinjeni u ovom projektu”, kazao je Neziraj.

On je istaknuo da je i ranije bilo primjera dobrih autora koji nisu bili etični, ali da sama predstava ne tematizira Handkeovo djelo nego  činjenicu da je dobio Nobelovu nagradu.

“Tu počinje problem. Zato što dodjelom Nobelove nagrade dešava se legitimizacija njegovih političkih stavova. A  to je političko stavljanje na Miloševićevu stranu, negiranje zločina, negiranje genocida… Smatrali smo da se pod maskom umjetničke slobode legitimira fašizam”, kazao je Neziraj.

Predstava „Handke projekt“ rađena je po tekstu Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj. Dramaturginja je Biljana Srbljanović, umjetnička saradnica Alida Bremer, kompozitor Gabriele Marangoni, dizajn scenografije potpisuje Marija Kalabić, kostimska rješenja uradio je Blagoj Micevski.

U predstavi igraju: Adrian Morina, Arben Bajraktaraj, Adrian Morina, Ejla Bavčić, Klaus Martini, Anja Drljević i Verona Koxha.

Predstava se izvodi na engleskom jeziku uz titlove na bosanskom jeziku.

Radio AS