Hota-Muminović na skupu “Volim matematiku”: Znanje je jedna od najvećih vrijednosti, talenti su naša snaga

Matematička zajednica širom svijeta različitim aktivnostima tradicionalno obilježava Međunarodni dan broja Pi 14. mart. Ove godine i Sarajevo se pridružilo manifestaciji organizacijom naučno – popularnog skupa “Volim matematiku”.

Organizatori dvodnevnog skupa, koji je počeo danas, su Udruženje matematičara Kantona Sarajevo i Odsjek za matematičke i kompjuterske nauke Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.  Učešće na skupu, kojeg je podržalo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, prijavilo je oko 200 učesnika.

Otvaranju manifestacije prisustvovala je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, koja je izrazila zadovoljstvo što su Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Vlada KS podržali skup.

“Danas ovdje vidim nastavnike i učenike iz 20-ak sarajevskih osnovnih i srednjih škola, koji su svakodnevno u potrazi za novim znanjima. Upravo zahvaljujući našim nastavnicima, učenici otkrivaju da je znanje jedna od najvećih vrijednosti, ali znanje lišeno svijesti o čovjekovoj ukupnoj ulozi na zemlji nema puno smisla. Posebno se želim zahvaliti našim prijateljima iz Udruženja matematičara Kantona Sarajevo, s kojima kvalitetno surađujemo na organizaciji različitih takmičenja i događaja, a posebno im se zahvaljujem na energiji koju ulažu u popularizaciju matematike u našem gradu, kantonu i državi”, navela je ministrica Hota-Muminović.

Ona je podsjetila da je prošle godine Kanton Sarajevo je bilo domaćin Juniorske balkanske matematičke olimpijade, gdje su naši učenici ostvarili zavidne rezultate u takmičenju s timovima iz niza bogatijih i većih zemalja.

“Prošlogodišnja olimpijada je jedan od najvećih takmičarskih događaja održanih u Sarajevu u proteklih 30-ak godina. Posebna čast mi je bila što sam ja, kao ministrica za odgoj i obrazovanje, bila osoba koja je prepoznala značaj ovog događaja, i zajedno s mojim kolegama iz Vlade Kantona Sarajevo u potpunosti podržala održavanje ovog događaja”, izjavila je ministrica.  

Izrazila je zadovoljstvo što će ovaj događaj pokrenuti promjenu paradigme u kreiranju nastavnih materijala, brendiranju matematičkih učionica, reklamiraju matematičkih snaga, razbijanju stereotipova o matematici kao strašnom mitološkom biću.

“Možda smo mi demografski gledano mala država i narod, ali sam ubijeđena da kvalitetnim i predanim radom naših učenika i nastavnika možemo postati značajna tačka znanja u regionu i svijetu. Ovaj cijeli region pun je izuzetnih talenata. To je naša regionalna snaga, povod za naša okupljanja i priču o prosperitetu”, zaključila je ministrica Hota-Muminović, kojoj su organizatori danas uručili zahvalnicu za podršku pri organizaciji skupa i nesebičan doprinos u promoviranju značaja i vrijednosti matematike.

Događaj “Volim matematiku” obuhvata 80 kratkih izlaganja o različitim matematičkim temama, fenomenima i zanimljivostima koje su pripremili osnovci, srednjoškolci, nastavnici, profesori, studenti – ljubitelji matematike.  Također, dio skupa  je i izložba 20 matematičkih eksperimenata koje su priredili timovi učenika i nastavnika sarajevskih škola, kao i tri panel diskusije na kojima se govori o udžbenicima i ICT sredstvima u nastavi matematike, obrazovanju nastavnika i primjeni matematike. Tokom trajanja panel diskusija učenici se zabavljaju uz različite matematičke igre, radionice i kvizove.

Radio AS