Hota-Muminović: Reforme u nastavi neophodne, potrebno rasteretiti učenike

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i direktorica JU Institut za razvoj preduniverzitetsko obrazovanje KS Senada Salihović, održale su jučer sastanak s predstavnicima Vijeća roditelja KS.

Cilj sastanka bio je upoznavanje s promjenama koje se dešavaju u odgojno-obrazovnom sistemu KS, sa akcentom na promjene u Nastavnom planu i realizacija nastave u prvoj trijadi osnovne škole, kao i s novim sadržajima u podržavajućim aktivnostima u predstojećoj školskoj godini.

Sastanku su također prisustvovali predstavnici Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, kao i predstavnici Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, koji su izlagali prezentacije o temi promjena u nastavnom planu.

“Ovdje smo da zajedno raspravljamo o budućnosti našeg obrazovnog sistema i da osiguramo da svako dijete ima priliku ostvariti svoj puni potencijal. Promjene u nastavnom planu su ključne kako bismo osigurali da naši učenici dobiju relevantno i kvalitetno obrazovanje koje će ih pripremiti za izazove budućnosti. Važno je da radimo zajedno – ministarstvo, škole, nastavnici i roditelji – kako bismo stvorili obrazovni sistem koji je prilagođen potrebama svakog djeteta”, izjavila je ministrica Hota-Muminović.

Pomoćnica direktora za nastavne planove i programe Žaneta Džumhur u svom je obraćanju istakla ključne elemente kao što su stručni timovi, kurikulum, promjene i rezultati dvaju međunarodnih istraživanja, dok je Hatidža Šaljić, viša saradnica za razvoj predmetnih kurikuluma, tokom svoje prezentacije naglasila važnost individualiziranog pristupa svakom djetetu u obrazovnom procesu.

Ovom prilikom, Šaljić je podsjetila prisutne roditelje da mogu posjetiti stranicu www.kurikulum.ba kako bi saznali više o kurikulumima prilagođenim njihovoj djeci.

Posebno je istaknula da je cilj usmjeriti nastavu prema potrebama svakog djeteta, istovremeno naglašavajući da norme nastavnika ostaju nepromijenjene. Dodala je kako su učinjeni značajni iskoraci kako bi se rasteretili učenici, što je aspekt od iznimne važnosti u odgojno-obrazovnom procesu.

Na današnjem sastanku, svoje prezentacije održali su i Semir Salihović te profesor Elvir Korjenić.

Radio AS