Hrana koja predstavlja izvrsnu zamjenu za kupovne probiotike

Takozvane dobre bakterije ili probiotici u crijevima prerađuju hranu, ali i suzbijaju štetne vrste bakterija i virusa te razgrađuju otrovne tvari. Uravnotežena crijevna mikroflora nužna je za zdravlje i vitalnost.

Zbog nepravilne prehrane, stresa, uzimanja lijekova, posebno antibiotika, i nezdravih navika poput pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola, ravnoteža crijevne mikroflore često je narušena. Ciljanom prehranom dovedite svoju crijevnu mikrofloru u ravnotežu.

Jogurt

Zasigurno široj javnosti najpoznatiji izvor probiotika je ovaj ukusni mliječni proizvod. Istraživanja su pokazala da probiotici pomažu čak i kod ublažavanja simptoma preosjetljivosti na laktozu. Također, pomažu kod problema s gasovima, dijarejom i drugim problemima probavnog sistema.

Ukoliko baš želite, možete platiti više za jogurt koji sadrži tačno određene probiotike, ali dovoljno je konzumirati proizvod na kojem piše da sadrži “aktivne bakterijske kulture”, piše Ordinacija.

Kiseli kupus

Kiseli ili sirovi kupus bogat je vitaminom C, ali i probioticima bez kojih bi naša probava prestala funkcionisati. Prehrana bogata kiselim kupusom preporučuje se osobama koje muče gastrointestinalni problemi, a ne mogu probavljati mliječne proizvode poput jogurta.

Miso supa

Supa koja se u Japanu jede za doručak izvrstan je odabir za početak dana. Miso pasta, koja se koristi za pripremu ove niskokalorične juhe, obiluje probioticima i vitaminom B te dragocijenim antioksidantima.

Kefir

Prema legendi, pastiri na planinama Kavkaza, koji dijele jugoistočnu Evropu od Azije, otkrili su da se mlijeko koje su nosili sa sobom fermentacijom pretvorilo u pjenušavi napitak.

Gust, kremast i pikantan poput jogurta, kefir sadrži jedinstvene sojeve probiotičkih bakterija te nekoliko korisnih sorti kvasca.

Hljen s kiselim tijestom

Sljedeći put kada budete pripremali sendvič, obratite pažnju na vrstu hljeba koju ste odabrali. Naime, hljeb pripremljen od kiselog tijesta sadrži probiotik koji olakšava probavu.

Acidofilno mlijeko

Jedan od najjednostavnijih načina unosa probiotika u organizam je konzumcija ove vrste mlijeka, koje je fermentirano bakterijama. Mlaćenica je također bogata probioticima.

Tempeh

Pripremljen od fermentirane soje, ova indonezijska namirnica sadrži jednu vrstu prirodnog antibiotika koji pomaže organizmu u borbi protiv određenih bakterija. Tempeh je također bogat proteinima. Izvrsnog je okusa koji podsjeća na dimljene namirnice, orašaste plodove i gljive. Možete ga marinirati i koristiti u jelima umjesto mesa.

Prebiotici vs. probiotici

Dok hrana bogata probioticima sadrži žive kulture, prebiotička hrana hrani dobre bakterije koje već žive u vašim crijevima. Šparoge, artičoke, banane, zobena kaša, crveno vino i med izvrstan su izvor prebiotika.

Radio AS