Sedam vrsta voća koje pomažu smanjenju upale

Voće je prepuno esencijalnih nutrijenata poput vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana koji mogu pomoći u borbi protiv upala.

Hranjive tvari koje se nalaze u voću mogu ojačati imunološki sistem, regulisati krvni pritisak te ponuditi antibakterijska i antivirusna svojstva.

Iako je upala prirodna reakcija imunološkog sistema, hronična upala može dovesti do raznih zdravstvenih problema. Međutim, konzumacija određenog voća s protivupalnim osobinama može pomoći u smanjenju hronične upale i rizika od bolesti. Dijetetičarka Trista Best izdvojila je nekoliko vrsta voća koje su najbolje za smanjenje upale.

Bobičasto voće

Bobičasto voće poput borovnica, jagoda, malina i kupina bogato je antioksidansima poput flavonoida koji mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu. Dijetetičarka tvrdi da je bobičasto voće “prepuno antioksidansa i protivupalnih spojeva poput flavonoida te vitamina C koji pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa u tijelu”.

Dodaje da “uključivanje raznovrsnog bobičastog voća u prehranu može podržati cjelokupno zdravlje i smanjiti rizik od hroničnih bolesti”.

Ananas

Ananas je tropsko voće koje sadrži bromelain, enzim snažnih protuupalnih svojstava koji može pomoći u smanjenju oteklina i modrica. Predstavlja dobar izvor vitamina C koji podržava i utječe na jačanje imunološkog sistema.

“Zbog sadržaja probavnih enzima, redovna konzumacija ananasa ili soka od ananasa može pomoći ublažavanju upale, posebno kod stanja kao što je artritis, te poboljšati zdravlje probavnog sistema”, ističe Best.

Avokado

“Avokado je bogat mononezasićenim mastima i antioksidansima poput vitamina E, za koje se pokazalo da smanjuju upalu i podržavaju zdravlje srca”, ističe ona. Osim s upalama, dodavanje avokada u prehranu može pomoći i u regulaciji nivoa šećera u krvi te potaknuti osjećaj sitosti.

Narandže

Narandže su omiljeno voće mnogih i izvrstan izvor vitamina C. Prema studiji iz 2015. godine, konzumiranje samo 500 miligrama vitamina C dva puta dnevno može pomoći u smanjenju upale i ojačati imunološki sistem, prenosi “Eat This, Not That”.

Best je također istakla narandže kao voće koje pomaže pri smanjenju upala.

“Naranče obiluju vitaminom C, snažnim antioksidansom koji pomaže smanjiti upalu neutrališući slobodne radikale u tijelu. Isto tako, flavonoidi koji se nalaze u narančama imaju protuupalne učinke i mogu doprinijeti zdravlju kardiovaskularnog sistema i imunološkoj funkciji”, tvrdi dijetetičarka.

Jabuke

Jabuke su bogate vlaknima i antioksidansima koji poboljšavaju probavu i utječu na smanjenje upale. S tim se slaže i Best koja ističe da su jabuke “dobar izvor kvercetina, flavonoida s protivupalnim i antioksidativnim svojstvima. Zbog visokog sadržaja vlakana i fitonutrijenata, konzumacija jabuka može pomoći u smanjenju upale, zaštiti od bolesti srca i podržati rad pluća”.

Papaja

Papaja je bogata vitaminom C, beta-karotenom i drugim antioksidansima, što je čini izvrsnim izborom za borbu protiv upale. Best ističe da “papaja sadrži i papain, enzim sličan bromelainu koji se nalazi u ananasu, a koji ima protivupalne osobine i pomaže probavi.

Lubenica

Ovo ukusno ljetno voće sadrži snažan antioksidans – likopen. Prema studiji iz 2021. godine, likopen može pomoći u smanjenju upale, poboljšati zdravlje mozga i zaštititi od određenih bolesti, prenosi Eat This, Not That.

Kako objašnjava dijetetičarka, likopen može smanjiti rizik od kroničnih bolesti. Voće je vrlo hidratantno i ima malo kalorija, što ga čini osvježavajućim i hranjivim izborom za borbu protiv upala.

Radio AS