“Idiot” – predstava o sukobu generacija, ali i dobroti čovjeka

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 22. februara premijerno će biti izvedena predstava “Idiot” rađena po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u režiji Selme Spahić.

Direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da je cilj na sceni Narodnog pozorišta igrati velike literature, klasike ali da se te predstave postavljaju iz zanimljive autorske, rediteljske vizure, s jednom novom energijom, novim duhom koji je potreban našim sarajevskim pozornicama.

“Mislim da smo dočekali sa ovim izvođenjem predstave ‘Idiot’ sa režijom Selme Spahić takvu jednu predstavu”, kazao je Mustafić.

On je istakao da je “Idiot” Selme Spahić u najboljem smislu predstava mlade glumačke, dramaturške moglo bi se reći i autorske generacije.

Umjetnička direktorica Drame Narodnog pozorišta Vedrana Božinović navodi da je njen izbor za ovu sezonu bila klasika.

Ona je podvukla da je  povratak klasici povratak onome što nešto govori i o vremenu i prostoru u kojem živimo danas, “jer klasika govori o nama, ne o tamo nekim ljudima”.

“Kad je ‘Idiot’ u pitanju, mislim da smo progovorili o jednom generacijskom sukobu na više načina. Zašto nas se to tiče – zato što se to dešava i u pozorištu i u umjetnosti uopšte”, naglasila je Božinović.

Ona podsjeća da u BiH postoje tri glumačke škole koje svake godine izbace generacije mladih umjetnika koji često nemaju nikakvu priliku da se bave svojim poslom.

“Nijedan posao u ovoj državi nije siguran, život nije siguran. I ne tražimo nikakve specijalne okolnosti, ali u situaciji u kojoj je posljednje pozorište koje je otvoreno smješteno u nekadašnji centar Društvenih aktivnosti, u koji više od pet decenija nije napravljena ni jedna nova pozorišna zgrada, u kojoj se borimo za svako novo radno mjesto. Vrijeme je da se progovori šta o tome misli mlada generacija”, mišljenja je  Božinović.

Ona je istakla da predstava progovara i o čovjeku.

“Mi smo generacija cinika, što je normalno s obzorom na vrijeme i prostor u kojem živimo. I onda se takvoj generaciji pojavi čovjek koji je naprosto dobar čovjek i koji zbog toga što je dobar i vjeruje da ljepota može spasiti svijet biva nazvan idiotom”, istakla je Božinović.

Rediteljica Selma Spahić istaknula je da je Dostojevski krenuo da piše roman jer je prepoznao veliku strast ali i veliku bezidejnost tadašnje mlade generacije.

“Pojavila se ta ideja da piše roman o idealnom čovjeku”, kazala je Spahić.

Ona smatra da se ljudska priroda ne mijenja te da je u predstavi samo podignuta na neku vrstu neurotičnosti 21. vijeka.

Spahić je kazala da je sa dramaturzima Eminom Omerović i  Benjaminom Konjicijom više od godinu dana radila na adaptaciji teksta.

Nada se da će svi slojevi koji su tako pažljivo izgrađivani rezonirati, te da ga nastojanje da se roman približi današnjem vremenu i aktualizira neće oskrnaviti.

U glavnim ulogama su Dino Sarija kao Lav Nikolajevič Miškin, Vanja Đugum Matović kao Nastasja Filipovna Baraškova, Igor Skvarica u liku Parfjona Semjonoviča Rogožina, te Sara Seksan u ulozi Aglaje Ivanovne Jepančinove.

Ostatak podjele čine: Ejla Bavčić Tarakčija, Mirvad Kurić, Aleksandar Seksan, Mona Muratović, Slaven Vidak, Mak Čengić, Helena Vuković, Vedran Đekić, Riad Ljutović, Ivona Baković, Hana Zrno, Damir Čobo, Pavle Novaković, Senad Milanović, Faruk Hajdarević, Elma Fetić i Vedad Čano.

Kostimografiju potpisuje Sanja Džeba, scenografkinja je Monika Močević.

(Fena)

Radio AS