Prodajom čaja sakupljao pomoć: Benjamin uplatio blizu 1.600 KM za pomoć žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji

Dječak Benjamin Mehanović uplatio je danas 1.583 KM koje je od utorka sakupio prodajući čaj kako bi pomogao žrtvama razornih zemljotresa u Republici Turskoj i Siriji, javlja Anadolija.

U društvu roditelja Edina i Amre Mehanović, te prijatelja Bilala Andelije, Benjamin je novac za žrtve zemljotresa uplatio u Turkish Ziraat banci u Sarajevu.

Priča o dječaku Benjaminu, učeniku sedmog razreda Osnovne škole “Skender Kulenović” na Dobrinji u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koji prodaje čaj na svom malom štandu na trgu i na taj način sakuplja novac za pomoć zemljotresom pogođenim područjima, obišla je regiju, a humani gest mladog Sarajlije odjeknuo je i u turskim medijima.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin posjetio je Benjamina prošle sedmice upravo na mjestu gdje prodaje čaj prolaznicima na Dobrinji. Girgin je zahvalio Benjaminu za sav trud koji ulaže kako bi pomogao stradalima u zemljotresu.

Koliko je priča o Benjaminu odjeknula i u Turskoj, potvrđuje i to da je ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu, nakon nedavnog susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem u Ankari, također zahvalio 12-godišnjem dječaku na trudu koji ulaže da pomogne nastradalima u zemljotresu.

“Sve na stranu, vidimo ljubav, vidjeli ste u vijestima, naš 12-godišnji brat Benjamin Mehanović na ulici prodaje čaj i skuplja pomoć i želim da mu se zahvalim“, rekao je Cavusoglu podsjećajući na priču Anadolije iz Sarajeva o Benjaminu, koju su preuzeli turski mediji.

Radio AS