Imenovana direktorica Direkcije za turizam u Ministarstvu privrede KS

U Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo zvanično je uspostavljena Direkcija za turizam koja je osnovana još 2008. godine, ali do danas nikad nije počela s radom.

Kako je ranije istakao ministar privrede Adnan Delić, uvjet da Direkcija počne s radom bio je izbor i imenovanje direktora Direkcije, ali kako nikad nije raspisan oglas za izbor i imenovanje, skoro 15 godina ova direkcija bila je samo slovo u registraturi.

„Godinama u Ministarstvu privrede nije bilo nikog u sektoru za turizam, iako je turizam jedna od strateških grana privrede i oblast od koje imamo velike prihode, posebno što su uz turizam usko vezane ugostiteljske i druge uslužne djelatnosti. Mi smo smatrali da je neophodno da se ova direkcija uspostavi i obezbijedili smo sve neophodne uvjete da to i ostvarimo“, kazao je ministar Delić.

Nakon što je Ministarstvo raspisalo javni oglas početkom februara, te po provedenoj proceduri izbora i imenovanja, na mjesto direktorice Direkcije jučer je imenovana Indira Ibričić.

Ibričić je diplomirana ekonomistica s dugogodišnjim iskustvom rada na domaćem i međunarodnom poslovno – finansijskom polju.

„Svjesna sam važnosti i značaja turizma za privredu Kantona Sarajevo i odgovornosti koju nosi pozicija direktorice Direkcije za turizam. Vjerujem da iskustvo, znanja i vještine koja sam stekla kroz dugogodišnji rad u privatnom sektoru mogu iskoristiti da doprinesem radu Direkcije. Također, nadam se otvorenoj saradnji s kolegama iz Turističke zajednice i drugih organizacija na razvoju turizma u našem kantonu“, izjavila je direktorica Ibričić.

Istakla je i da odmah počinje s radom na Strategiji razvoja turizma Kantona Sarajevo, čije je donošenje zakonska obaveza.

„Odmah počinjemo raditi na izradi Strategije razvoja turizma, jer je ona strateška osnova za izradu sektorske strategije razvoja turizma i drugih strateških dokumenata“, pojasnila je direktorica Ibričić.

Kako je po usvajanju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu KS ministar Delić najavio odmah po dolasku direktorice počet će pripreme za donošenje novog zakona o turizmu, zakona o Turističkoj zajednici, kao i priprema nacrta prvog zakona o ugostiteljstvu Kantona Sarajevo.

„Apsurdno je da Kanton koji najveće prihode ostvaruje od ugostiteljskih i ostalih uslužnih djelatnosti nema zakon koji reguliše tu oblast i zato je od iznimnog značaja Direkcija za turizam koja će, između ostalog, raditi i na donošenju zakonskih propisa kojima će se urediti ovu oblast i time unaprijediti i radna prava radnika u ovoj privrednoj oblasti“, pojasnio je ministar.

Radio AS