Imenovanje direktora: Šta se dešava u OŠ “Avdo Smailović”?

Nakon što je izabran novi direktor Osnovne škole “Avdo Smailović”, koji u toj školi navodno radi od oktobra 2021. godine, negodovali su predstavnici roditelja zahtijevajući da na mjesto direktora bude postavljen dugogodišnji uposlenik škole.

Naporima roditelja pridružila se i Kantonalna organizacija SDA Sarajevo. U saopćenju stranke istakli su kako je proces izbora direktora škole u potpunosti “razotkrio politiku i sistem vrijednosti vladajuće većine u Kantonu Sarajevo”.

“Davanje prednosti kandidatu bliskom stranci Narod i pravda u odnosu na dugogodišnjeg uposlenika, dobitnika Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu i dijete šehida, koje ujedno uživa i jednoglasnu podršku Vijeća roditelja, skandal je koji ne smije i neće proći nekažnjeno”, navedeno je u saopćenju.

Iz SDA ističu kako bi nakon ovakvih poteza ministrica obrazovanja Naida Hota-Muminović trebala podnijeti ostavku.

“Preferiranjem kandidata koji je u ovu Osnovnu školu zaposlen tek u oktobru prošle godine, i koji je plagirao Program rada i prezentaciju škole od druge kandidatkinje, što je i sam priznao, NiP-otizam aktuelne vlasti podignut je na najviši mogući nivo”, istakli su iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Pozvali su pravosudne institucije da istraže i utvrde navode o neregularnostima u vezi imenovanja direktora.

“Na izbornoj sjednici koja je održana u martu, jedan od kandidata je plagirao prezentaciju, preuzeo ju je od kolegice koja je bila prethodni kandidat. Oko 140 osoba je tu bilo prisutno, ja sam kao neko ko se bavi naukom i istraživanjem rekla, gospodine ovo što ste večeras uradili, to se u nauci zove plagijat, da bi on bahato izašao i rekao ‘da i, šta hoćete’. Sve što piše u našem dopisu je jedini način na koji smo mi mogli djelovati protiv takvog načina ponašanja čovjeka koji je tu od oktobra, naspram čovjeka koji treba da brani doktorat na Pedagoškom fakultetu, a koji vodi i ovo malo kulturnog programa koji škola ima, koji je uzoran prosvjetni radnik. Mislimo da je to nedopustivo”, kazala je za Klix.ba Erma Ramić-Kunić, članica školskog Odbora i Vijeća roditelja osnovne škole “Avdo Smailović”.

Vijeće roditelja škole prije nekoliko dana obratilo se javnosti saopćenjem u kojem su istakli kako upozoravaju javnost na utjecaj politike na proces izbora direktora škole.

“Ministrice, uhvatili smo Vašeg kandidata da prepisuje i šta ćemo sada”, pitaju roditelji učenika jedne od najbrojnijih škola u Kantonu Sarajevo koju pohađa više od 1.000 učenika.

Istakli su kako se vlasti samo deklarativno zalažu za izvrsnost u obrazovanju i podršku šehidskim porodicama u procedurama imenovanja kadrova.

“Tako već dva ciklusa jedan od kandidata za direktora, doktorant Pedagoškog fakulteta Univerziteta Sarajevu, dobitnik Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, učitelj u pomenutoj školi već 12 godina i dijete šehida koji je ukopan u mezaristanu pored ove škole, a koji uz sve navedeno uživa jednoglasnu podršku Vijeća roditelja, nikako da dobije glas podrške resorne ministrice”, navedeno je u saopćenju.

Iz Vijeća roditelja najavili su da će o svemu obavijestiti nadležne institucije, Ured za borbu protiv korupcije, kao i Prosvjetni inspektorat.

klix.ba

Radio AS