Inspekcija u Kantonu Sarajevo zatekla 17 radnika “nacrno”, zapečaćeno pet objekata

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo, izvršili su 12. maja na području Kantona Sarajevo 45 inspekcijskih brzih kontrola, tzv. akcija.

Obuhvaćeni su bili porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, građevinarstva, ugostiteljstva, i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika ‘nacrno’.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 17 neprijavljenih radnika, sedam obveznika koji nisu evidentirali promet, četiri obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i tri objekta koja su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, doneseno je osam rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti od čega je pet objekata zapečaćeno i izdato je 19 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 52.600 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

Radio AS