Iz Općine Novo Sarajevo se oglasili povodom ruševne zgrade u ulici Trnovska 9

Iz Općine Novo Sarajevo oglasili su se povodom stanja ruševnog stambenog objekta u ulici Trnovska 9, te gradnje stambeno-poslovnog objekta u neposrednoj blizini u ulici Ljubljanska br. 10.

Naime, na adresi Trnovska 9 se nalazi stambeni objekat u vlasništvu Općine Novo Sarajevo i u njemu, kao nosioci stanarskog prava i korisnici stambene jedinice dugi niz godina žive članovi porodice Riter.

“Problemi u pomenutom stambenom objektu koji nakon rata nikada nije saniran počinju prije nešto više od dvadeset godina i nisu nastali izdavanjem građevinske dozvole za izgradnju objekta ulici Ljubljanska 10, kako pojedinci žele predstaviti i zloupotrijebiti novonastalu situaciju”, rečeno je iz Općine.

Kako se ističe, zbog lošeg stanja u kojem se objekat nalazio još 2008. godine je urađen elaborat o istražnim radovima na konstrukciji objekta nakon, u kojem je navedeno da ni horizontalni ni vertikalni elementi nemaju propisanu sigurnost uz preporuku da se izvrši razgradnja i ponovna izgradnja objekta.

“Imajući u vidu navedeno, Općina Novo Sarajevo je obezbijedila izvedbeni projekat rekonstrukcije nosive konstrukcije objekta na koji Zavod za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa KS nije dao svoju suglasnost budući da nije tretirana arhitektonska faza. Pošto je predmetni objekat stambenog karaktera i pod zaštitom je Zavoda, Općina Novo Sarajevo ga je u više navrata kandidovala za Program velike opravke na zajedničkim dijelovima stambenih zgrada Kantona Sarajevo. Do sada ovaj prijedlog nikad nije prihvaćen od strane nadležnog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a najvjerovatnije zbog iznimno velikih troškova koje restauracija ovakvog objekta i zahtjeva”, pojasnili su iz Općine.

Općinska služba za komunalne i stambene poslove i saobraćaj već dugi niz godina nastoji da riješi stambeni problem porodice Riter, ulažući napore da imenovanog izmjesti i smjesti u neku od uslovnih stambenih jedinica u vlasništvu Općine Novo Sarajevo.

“Sve ponuđene stanove, u cilju stambenog zbrinjavanja, gospodin Riter je odbio”, kažu, između ostalog, iz Općine.

Radio AS