Iz Rada pozivaju građane na strpljenje: Dosta vozila oštećeno, radimo ručno

Obilne količine snijega ovog jutra dočekale su građane Bosne i Hercegovine. Saobraćaj je otežan, a snijeg je donio brojne probleme. O stanju na terenu za N1 govorio je Fahrudin Čovrk, iz zimske službe Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća RAD.

Visina snježnog pokrivača je ovog jutra dostigla 38 cm. Zimska služba iz preduzeća Rad od sinoć je na terenu i ističu da je trenutno stanje zadovoljavajuće.

“Mi smo u toku noći očistili prvi i drugi prioritet, sad smo bazirani na treći i četvrti popravak ovih prioriteta. Problem nam prave parkirana vozila, te velika lomljavina drveća koje pada na trotoare gdje smo imali oštećenja malih vozila koje čiste pješačke zone”, rekao je Čovrk.

Na terenu je trenutno 40 vozila, a u toku noći je bilo 45, kaže Čovrk te dodaje da će i dalje “pojačavat i nastaviti rad dok ne završe posao”.

Iz RAD-a naglašavaju da postoje situacije koje im dodatno otežavaju posao.

“Najgora situacija je u brdskim dijelovima, gdje snijeg prelazi preko 40 cm u pojedinim predjelima. Težak je i mokar je i padao je tokom cijele noći, to nam je otežavalo posao”, kaže on.

Puno malih vozila za čišćenje trotoara je oštećeno, te se nadaju da će u toku dana izaći iz radionice. Ono što ne mogu stići, kažu, završavaju ručno.

Pored nepristupačnih brdskih mjesta i polomljenog drveća, susreću se i sa drugim problemima na cestama.

“Imamo fizičke zapreke, izbočine od trotoara, stubiće… Visina snijega je prekrila te stubiće i imali smo dosta slomljenih noževa na vozilima.”

Tokom noći 90 radnika iz Rada bilo je na terenu, a danas će pojačati na 120 kako bi pješačke zone bile očišćene.

“Malo strpljenja, zna se kad je prohodnost po zakonu, visina snijega 10 cm smatra se prohodnim. Ući ćemo u svaku ulicu, mi ćemo u naredna 24 sata se potruditi ako snijeg prestane da se sve ulice očiste”, poručio je građanima Čovrk.

Radio AS