Iz Sarajeva s ljubavlju: Svjetski mediji pišu o poklonima koje su osnovci iz BiH poslali djeci u Ukrajini

Na stotine djece iz škola i domova širom Bosne i Hercegovine ovog su se decembra odazvali apelu sarajevskog Muzeja ratnog djetinjstva koji je pokrenuo akciju slanja poklona za djecu u Ukrajini. O poklonima iz BiH pisali su svjetski mediji.

U blagdanskim kutijama tako su se našle brojne igračke, topla odjeća i slatkiši, koji bi u Ukrajinu trebali stići oko Nove godine.

Pokloni možda jesu skromni, ali sasvim sigurno da su pakovani sa iskrenom i neiskvarenom dječijom dobrotom.

Njime će ukrajinska djeca barem na kratko zaboraviti na pakao rata kojim su okruženi više od 300 dana.

“Kada sam rekla tati da ćemo pripremiti poklone za djecu u Ukrajini, rekao mi je kako su se takvi pokloni njega i njegove prijatelje činili sretnima kada su ih dobili za vrijeme rata u BiH”, rekla je djevojčica Sara Nur Spahić dok je pakovala svoj novogodišnji paketić.

“Nadam se da će se naši vršnjaci u Ukrajini makar malo obradovati”, dodala je ova 11-godišnjakinja.

Mnoga se djeca u Sarajevu i BiH suosjećaju sa ukrajinskom slušajući priče svojih roditelja o djetinjstvu provedenom u ratu, piše Washington Post.

Mirela Geko, radnica ovog muzeja, dobila je poklon kutiju 1993. godine, kada je imala pet godina, od nepoznate sedmogodišnje izbjeglice iz Bosne i Hercegovine koja živi u Danskoj. Njena “kutija čuda”, prisjetila se Geko, uključivala je ono što je smatrala “najboljim, najljepšim poklonima” – bilježnicu, bojice i olovke, te slatku pastu za zube za djecu.

“To me je nevjerovatno obradovalo, kao da je rat na trenutak stao i da mi se dešavaju samo divne stvari”, rekla je ona.

Radio AS