Iz ViK-a pozvali da se zaštite vodomjeri i cijevi od smrzavanja, objasnili kako to uraditi

KJKP Vodovod i kanalizacija pozvalo je građane da zaštite vodomjere i cijevi od smrzavanja vode ili oštećenja vodomjera.

Kako su saopštili, niske temperature i slabo zaštićena vodomjerna mjesta, šahtovi u kojima se nalaze vodomjeri mogu uzrokovati pucanje stakla na vodomjeru, a nerijetko i oštećenje kompletnog vodomjera.

Napomenuli su da se bez vode tokom zimskih mjeseci može ostati usljed smrzavanja vode u dijelovima internih vodovodnih instalacija, iza glavnog vodomjera. Ukazali su da su za njihovo održavanje odgovorni potrošači te savjetuju da se provjeri da li su i u kojoj mjeri zaštićeni vodomjeri i vodovodne instalacije.

Neophodno je da se, kako su naglasili, blagovremeno zaštite vodomjerna mjesta i instalacije od mraza, tako što će se vodomjer i otkrivene cijevi obložiti odgovarajućim termoizolacijskim materijalom (stiropor, staklena vuna i slično). Eventualni nedostatak navedenog izolacionog materijala može se nadomjestiti, kako su naveli, starim dekama.

Sve vodovodne cijevi koje se nalaze na otvorenom neophodno je, kako su savjetovali, isprazniti, kao i ukoliko je moguće, zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije. Voda u pravilu ledi u plitkim i nezaštićenim dijelovima instalacije, kao i u negrijanim dijelovima zgrada.

Takođe su napomenuli da iako ovaj poduhvat traži ili vrijeme ili novac, trošak je puno manji od onog koji nastaje zbog puknuća cijevi nakon što se voda zaledi.

Potrošačima koji primijete da su ostali bez vode savjetuju da prvo provjere stanje instalacija u vodomjernom oknu, da pokušaju okrenuti ventil, ali nikako na silu. Upozorili su da ventil, koji nije moguće okrenuti, upućuje na to da je voda u instalacijama u vodomjernom oknu zaleđena.

“Najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom oknu sa spuštenim poklopcem. Zamrznute instalacije nikako se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih, niti korištenjem otvorenog plamena. Za ponovnu uspostavu vodosnabdijevanja, potrebno je pronaći, odnosno pregledati svaki dio instalacije”, obrazložili su.

Pozvali su građane i upravitelje zgrada da blagovremeno poduzmu potrebne mjere zaštite koje će evidentno utjecati na to da kućni budžeti ne budu dodatno opterećeni izdvajanjem novca za popravke instalacija i vodomjera.

Ako korisnici nisu u mogućnosti sami riješiti problem odmrzavanja vode u cijevima iza glavnog vodomjera, potrebno je da se obrate stručnim osobama, vodoinstaleterskim firmama ili upraviteljima.

Za sve dodatne informacije, građani se mogu obratiti direktno na adresu ViK-a, ulica Jaroslava Černija 8 u Centru za potrošače.

Radio AS