Iz Zavoda za izgradnju KS pojasnili zašto danas nije otvorena garaža kod Hitne pomoći

Iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo pojasnili su zašto danas nije otvorena garaža kod Hitne pomoći.

Kako su rekli, ne radi se o znatnom propustu jer se situacije ovog tipa dešavaju u prilikom izvođenja radova na gradilištima i objektima koji su u garantnom periodu.

“Prilikom provođenja funkcionalne probe sistema za objekat, prespojena je instalacija sa protivpožarne (sprinkler) na hidrantsku mrežu dok se ne otkloni nedostatak koji je bio poznat svim učesnicima u građenju. Naime kapa otvarača za hidrantsku mrežu je bila greškom asfaltirana I onemogućen je pristup koji inače mora biti vidljiv. Kako bi se ispravio ovaj “znatni propust” kako navodi Općina, potrebno je cca 4 sata posla, da se izreže asfalt dimenzija 40×40 cm i da se dođe do pristupa ‘otvarača’, te da se pokrije tzv. kapom čime se rješava navedeni problem”, navode iz Zavoda.

Dodali su da je garaža također opremljena sprinkler postrojenjem koje je u funkciji i bazen je napunjen vodom.

“Kako smo već naveli o ovoj situaciji su svi bili upoznati, a nedostatak je trebao otkloniti JKP Vodovod i kanalizacija jer je to njihov priključak (van objekta garaže) u roku od 7 dana nakon funkcionalne probe. Međutim kako nije došlo do puštanja objekta u funkciju, vjerovatno je problem zanemaren i sada istaknut kao prepreka za puštanje u rad garaže G3”, dodaju.

Ističu da, nakon što je izdata upotrebna dozvola od strane Općine Novo Sarajevo i objekat zapisnički predat Općini dana 24. aprila 2023. godine, Zavod za izgradnju KS je kontinuirano pismeno pozivao Općinu Novo Sarajevo da se objekat garaže G3 konačno počne koristiti u skladu sa namjenom za koju je izgrađen s obzirom da je u idućim mjesecima uočeno da je zbog neodržavanja i nekorištenja došlo do začepljenja odvodnih kanala što je uzrokovalo zadržavanje vode na gornjoj ploči garaže, kao i rasta vegetacije u kanalima i na površinama koje predstavljaju vanjsko uređenje objekta.

“Vezano za navode Općine koje glasi ‘ostaje nejasno kako je izvršen tehnički prijem’, upravo Općina Novo Sarajevo je formirala komisiju za tehnički prijem i na osnovu pozitivnog izvještaja Komisije za tehnički pregled od 9. januara 2023. godine izdata je upotrebna dozvola br: 08-19-5-9797/22 od 25.01.2023. godine (pravosnažna sa 13. februrara 2023. godine)”, ističu iz Zavoda.

Naglašavaju da sz Ministarstvo saobraćaja KS i ovaj Zavod i pored svih problema doveli projekat izgradnje garaže od kraja i dobili upotrebnu dozvolu, a zašto objekat nije stavljen u funkciju na vrijeme je pitanje za Općinu Novo Sarajevo.

“Moramo napomenuti da su Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo pored svih poteškoća koje su postojale u vrijeme izgradnje istog (period epidemije covid 19, poskupljenja građevinskih materijala na dnevnom nivou) uložili maksimalni napor da se izgradnja ovog objekta privede kraju u što kraćem roku”, zaključuje se u saopćenju.

Radio AS