U At mejdanu obilježen Međunarodni dan starijih osoba

U organizaciji Udruženja “Generacija”, u predivnom ambijentu parka At mejdan, danas je svečano obilježen Međunarodni dan starijih osoba.

Udruženje “Generacija” svake godine obilježava ovaj dan prigodnim kulturno-zabavnim programom s ciljem ukazivanja na značaj osoba treće životne dobi u društvu i podsticanja na zdrav i aktivan život.

Na ovaj način Sarajevo se pridružilo brojnim evropskim gradovima koji obilježavaju Međunarodni dan starijih osoba, a to je prvi korak u promociji zdravog starenja i svijesti o važnosti ove oblasti u našem društvu.

Zahvaljujući Općinama Stari Grad i Centar, Udruženje “Generacija” uspješno provodi programske aktivnosti za osobe treće dobi u ove dvije lokalne zajednice, gdje okuplja oko 1.500 članova sa područja Kantona Sarajevo.

Predsjednik Udruženja “Generacija” i koordinator općinskog Centra za promociju i unapređenje zdravlja Mahir Selmanović kazao je kako se svuda u svijetu vodi briga o osobama treće životne dobi.

“Nažalost, naši stariji sugrađani često su zapostavljeni zbog ubrzanog načina života, ali ovakvi centri su ključni kako bismo im pružili podršku koju zaslužuju. Ovdje nudimo terapijske aktivnosti koje obogaćuju njihov svakodnevni život, pružamo im osmijeh, ljubav i poštovanje, smanjujući time rizik odlaska u staračke domove”, kazao je Selmanović.

Mirsada Smajić, v.d. općinskog načelnika, također je izrazila podršku ovom projektu.

“Općina Stari Grad podržava Centar za promociju i unapređenje zdravlja od 2017. godine. To je zadovoljstvo za sve nas. Vidim koliko su ljudi sretni i shvatam koliko im je potrebna podrška, kako bismo im olakšali starije dane. Mi smo ovdje danas zahvaljujući njima i sada je naša odgovornost pružiti im podršku. Mnogi od njih su sami, i zato su centri i druženje izuzetno važni. Druženje, mogućnost da popijete kafu s nekim, razgovarate i podijelite svoje brige, to su sve izuzetno pozitivne stvari”, istakla je Smajić.

U ime Općine Stari Grad, pored v.d.načelnice Mirsade Smajić, događaju je prisustvovao i predsjedavajući Općinskog vijeća Seid Škaljić koji je također pohvalio rad i značaj Udruženja “Generacija” i centara kojim ovo udruženje upravlja.

Podrška sa državnog i gradskog nivoa Udruženje “Generacija” pruža primjer dobre prakse u regionu kako se zajedničkom saradnjom sa lokalnim zajednicama, gradskom upravom, resornim ministarstvima i državnim instutucijama može aktivno djelovati na planu brige za osobe treće životne dobi.

Kako ističu iz Udruženja, brigu i pažnju za osobe treće dobi pokazao i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić koji je pružio finansijsku podršku njihovom radu, te uputio iskrene pozdrave i čestitke svim učesnicima današnjeg događaja, a osobama treće životne dobi zaželio zdravu i aktivnu starost.

Tokom šest godina rada Udruženja “Generacija” ostvaren je ogroman doprinos u svim lokalnim zajednicama Kantona Sarajevo, a od velikog značaja je i podrška Grada Sarajeva, koju je udruženje dobilo dolaskom gradonačelnice Benjamine Karić kojoj su također uputili riječi zahvalnosti.

Svi posjetioci At mejdana danas su mogli iskoristiti priliku za besplatna medicinska mjerenja i savjetovanje sa farmaceutima, terapijske vježbe, dobiti zdravstvene pakete, osvježenja i vaučere, a u zabavnom dijelu programa goste su zabavljali hor “Osmijeh” i Armin Muzaferija, te najmlađi polaznici Vrtića “Bombon”.

Na kraju je povodom Međunarodnog dana starijih osoba upućena poruka da svaki dan bude njihov dan u kojem će mlađe generacije ukazivati poštovanje i empatiju prema starima, a oni uživati u zlatnoj dobi na najbolji mogući način.

Radio AS