Izložba “6. april u Muzeju” autorice Amine Abdičević

Izložba “6. april u Muzeju” autorice Amine Abdičević otvorena je danas u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Izložba je realizirana pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, a u povodu 6. aprila.

Na izložbi su predstavljeni izabrani eksponati iz zbirki posvećenih ličnostima koje su nagrađene Šestoaprilskom nagradom, a o kojima su u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine formirane zbirke. Radi se o radnicima i radnicama u kulturi koji su se istakli svojim djelovanjem u oblastima književnosti i pozorišta.

Direktorica Muzeja Šejla Šehabović kazala je da, 1961. godine kada je Muzej osnovan, Šestoaprilska nagrada već je bila društvena činjenica i davala težinu radu radnika i radnica u kulturi.

“Ova vrijedna nagrada služila je baštinskim institucijama kao orijentir i informirala odluke koje su donošene vezano uz formiranje zbirki. Prikazani materijali raznoliki i selektirani tematski, bez vrijednosnoga suda.  Želimo pokazati zanimljivu priču o izgradnji bosanskohercegovačkog društva u duhu antifašizma i sa vizijom vrjednovanja rada u oblasti kulture. Želimo govoriti o našoj historiji, o odnosima među institucijama, o procesima koji su se odvijali i doprinosili oblikovanju društva. Činjenica je da ti procesi nisu uvijek bili savršeno pravedni niti jasni – kao što je činjenica i da su uvelike doprinosili razvoju naše kulture te da je razgovor o njim a i poznavanje tih procesa neophodan preduvjet za razumijevanje historije”, kazala je Šehabović.

Ona se zahvalila Gradu Sarajevu koji je produkciju izložbe pomogao finansijski i na svaki drugi način.

“Posebno se želim zahvaliti autorici, mojoj kolegici, muzejskoj savjetnici Amini Abdičević koja je svojim iskustvom i specifičnom ekspertizom doprinijela da rad na ovoj izložbi nama bude zadovoljstvo”, kazala je Šehabović.

Izložbu je otvorila dogradonačelnica Anja Margetić-Stakić koja je istaknula da će uspješna saradnja Grada i Muzeja biti nastavljena i u budućnosti.

Dizajn izložbe radio je Branko Dursum, a Lea Dursum je poklonila autorsku fotografiju Sarajeva koja je korištena u produkciji.

Na otvorenju je nastupio mali hor iz sarajevske Osnovne škole “Silvije Strahimir Kranjčević” koji su otpjevali pjesme “Sarajevo, ljubavi moja” i “Zemljo moja”.

Izložba je otvorena do 14. aprila.

Radio AS