Obilježen Dan policije Kantona Sarajevo

Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana policije Kantona Sarajevo i Dana grada Sarajeva, ministar unutrašnjih poslova Kanton Sarajevo Admir Katica i policijski komesar Fatmir Hajdarević posjetili su spomen-obilježja i odali počast ubijenim i poginulim policijskim službenicima.

Ministar Katica čestitao je Dan policije istakavši da je ovaj dan prilika da se istaknu dostignuti ciljevi i planovi policije, ali i da se prisjetimo svih policijskih službenika koji su časno i hrabro, noseći policijsku uniformu, dali svoje živote, kako za mir i slobodu naše zemlje, tako i za sigurnost naših građana.

“Policija Kantona Sarajevo, bez obzira na brojne izazove s kojima se trenutno suočava, odgovorno tvrdim, je jaka policija koja spremno odgovara svim sigurnosnim rizicima u Kantonu Sarajevo. Danas, sa ovog mjesta, želim poslati poruku svim građanima Kantona Sarajevo da razumijemo njihove strahove i bojazni kada se dese određena krivična djela, ali uvijek imajte na umu da možete računati na svoju policiju i da će policija učiniti sve da zaštiti vas i vašu imovinu, i da počinioce krivičnih djela dovede pred lice pravde.

Ovaj grad nikada nije bio i neće biti mjesto nesigurnog života. Ovo je grad heroj koji je hrabro i nepobijeđeno izašao iz najtežih situacija. Policija Kantona Sarajevo čuvat će i dalje ovaj grad, a u njega su dobrodošli svi oni koji žele osjetiti našu tradiciju, gostoprimstvo i duh Sarajeva. I njima ćemo pružiti potrebnu zaštitu i sigurnost i nikada nemojte sumnjati u nas”, kazao je ministar Katica.

Svečano su postrojeni pripadnici Specijalne policijske jedinice, Jedinice interventne policije, Jedinice operativne podrške i Interventnih vodova u policijskim upravama, kojima se obratio generalni inspektor policije Fatmir Hajdarević.

“Živimo i obavljamo policijski posao u vrlo izazovnim vremenima. Ali, ja ne sumnjam u nas. Ne sumnjam da ćemo i sada ostati uspravni, snažni i odlučni da damo najbolje od sebe da zaštitimo svakog našeg komšiju i gosta – bez izuzetka. To moramo ostaviti svojoj djeci i onima koji će za 20 godina stajati u ovom stroju. Svoju domovinu, svoj grad i svoje sugrađane mi ne smijemo i nećemo iznevjeriti, a ni izdati.

Svim kolegicama i kolegama, aktivnim i penzionisanim policijskim službenicima, državnim službenicima i namještenicima, uz zahvalu za profesionalan, savjestan i rad koji s ponosom obavljaju, čestitam Dan policije Kantona Sarajevo, a svim građanima čestitam Dan grada Sarajeva”, rekao je komesar Hajdarević.

Policijski službenici Sektora za policijsku podršku izveli su taktičko-pokaznu vježbu.

Ranije danas, delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije položile su cvijeće na spomen-obilježja ubijenih policijskih službenika Davora Vujinovića, Adisa Šehovića i Muhidina Pivodića, kao i na mjesta ukopa Mahmuta Trake i Elvedina Madeška.

Odata je počast na Šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, ispred Vječne vatre, na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, na spomen parku Vraca, kao i spomen-obilježjima “Prve brigade policije Stari Grad” i Odreda policije za specijalne namjene “Lasta”, te ubijenim policajcima u Velikom parku i Spomen sobi u MUP-u KS.

Radio AS