Izložba “Između strahova i nade” Fabrice Dekonincka u Umjetničkoj galeriji BiH

Ljubitelji umjetnosti u Sarajevu će ove sedmice moći uživati u izložbi radova poznatog belgijskog fotografa Fabrice Dekonincka “Između strahova i nade” koja će večeras biti otvorena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. 

Izložba će biti postavljena u okviru ovogodišnjeg programa Modul Memorije – Festivala MESS. 

U saopštenju Umjetničke galerije BiH se navodi da je Dekoninck fotograf koji se bavi dokumentiranjem kulturnih promjena i suvremenih problema. Snimanje ostataka prošlosti i razumijevanje njihovog odnosa prema sadašnjosti pokreće njegov fotografski rad. Stoga su istorija i njen temelj – sjećanje – ključni elementi njegovog pristupa dokumentiranju sadašnjosti. Fabrice se uglavnom bavi dugotrajnim, dubokim projektima fotografiranja u kojima se bavi sjećanjem na savremene sukobe i njihovim utjecajem na pojedince i organizaciju društva.

“Između strahova i nade” je zbirka fotografija koja istražuje emocije a koje se javljaju kada se suočite s nepoznatim. Prikazane slike prikazuju napetost između strahova i nade, hvatajući trenutke ranjivosti, hrabrosti i otpornosti.

“Oduševljen sam što mogu donijeti svoj rad u Sarajevo i podijeliti ovu zbirku s ljudima ovog divnog grada.Vodim vas na putovanje u sjećanje na rat u Bosni i Hercegovini. Gotovo tri godine istraživao sam, u njegovim najintimnijim aspektima, sjećanje onih koji su preživjeli opsadu Sarajeva, etničko čišćenje regije Prijedor i genocid u Srebrenici. Vjerujem da umjetnost ima moć da nas pokrene, izazove i pomogne nam da se međusobno povežemo na značajan način. Nadam se da će ova izložba upravo to učiniti”, kazao je Dekoninck.

Radio AS