Izložba kreativnih radova “Tiha umjetnost 2023” otvorena u Muzeju književnosti

Izložba kreativnih radova pod nazivom “Tiha umjetnost 2023.” u organizaciji Udruženja gluhih Kantona Sarajevo otvorena je danas u galeriji “Mak“ Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Predstavljeno je tridesetak radova, slika u različitim tehnikama te ukrasnih predmeta koji su nastali u likovnom ateljeu Udruženja te na hobi radionicama za članove. 

Autorice su članice Aktiva žena koji djeluje pri Udruženju gluhih KS, a cilj izložbe je da gluhe i nagluhe članice oslobode svoj umjetnički potencijal i da emocionalno stanje prenesu na kreativne umjetničke radove.

“Svojim radom želimo ukloniti društvene barijere s kojima se susreću gluhe i nagluhe osobe, a organiziranjem različitih aktivnosti nastojimo motivirati naše članove za umjetničkim i kreativnim izražavanjem”, pojasnila je sekretarka Udruženja gluhih KS Jadranka Sidro.

Izložba je prodajnog karaktera, a zainteresirani kupci do 2. decembra radove mogu kupiti na licu mjesta za vrijeme trajanja izložbe ili se mogu obratiti Udruženju gluhih KS na mail info@gluhi.com.

Aktiv žena je formiran 1953. godine i od tad je organizirao brojne manifestacije gluhih žena i djevojaka kao što su izložba ručnih radova, likovno-kreativnih radova, predavanja, obilježavanje Dana žena, rekreativne aktivnosti, zabavne večeri sa kulturno-zabavnim programom, saopšteno je iz Udruženja gluhih KS.

Radio AS