Izložba “Zaštita nasljeđa za izgradnju mira” otvorena u Zemaljskom muzeju u Sarajevu

Izložba „Zaštita nasljeđa za izgradnju mira“ Međunarodne alijanse za zaštitu nasljeđa u područjima sukoba ( ALIPH) otvorena je večeras u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu kao dio programa obilježavanja 135. godine od osnivanja ove znamenite bosanskohercegovačke muzejske ustanove.

Prema navodima Fondacije ALIPH, ova izložba fotografija govori o tome da je nasljeđe bilo i nastavlja biti kolateralna žrtva sukoba, a sve više meta ili oružje rata. Svjedoči i o tome kako zaštita nasljeđa u zemljama u sukobu ili u postkriznim situacijama može doprinijeti i buđenju nade, pokretanju interkulturalnog i međureligijskog dijaloga, jačanju održivog ekonomskog i društvenog razvoja i izgradnji mira. I na kraju, svjedočeći ljepoti neke svjetske baštine, podsjeća na zajedničku pripadnost čovječanstvu.

Izvršni direktor Fondacije ALIPH Valéry Freland, u obraćanju zvanicama tokom otvorenja izložbe, izjavio je da njeni priređivači žele ojačati svijest o misiji zaštite raznolike i bogate kulturne baštine čak i u slučajevima sukoba ili nesigurnosti.

“Sretan sam što se ova izložba prikazuje ovdje, u Sarajevu, nekoliko mjeseci nakon svjetske promocije u Ženevi, gdje je u septembru prošle godine bila priređena na obalama Lemanskog jezera. Ovih 16 panela će nastaviti da putuju širom svijeta, sa izložbama u Meksiku, Monaku, Parizu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Drago mi je što smo se mogli okupiti danas u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine koji ALIPH s ponosom podržava od 2020. godine, da se pridružimo međunarodnom pokretu solidarnosti za potpunu obnovu Muzeja nakon oštećenja tokom rata i opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine. Tokom naše ovonedjeljne posjete, imali smo priliku da vidimo renovirane depoe Muzeja u odjeljenjima za arheologiju, etnologiju i prirodne nauke. Naša saradnja sa Muzejom znači da se osjetljivi i drevni artefakti sada mogu sigurno čuvati”, kazao je Freland.

Izrazio je zadovoljstvo što je donacija asocijacije ALIPH ohrabrila druge donatore, poput UNDP-a i Švedske, da dodatno podrže aktivnosti Zemaljskog muzeja BiH i čestitao što je prošle godine Muzej ponovno otvorio stalnu prahistorijsku postavku.

“Imali smo jutros priliku da se divimo nedavno premještenom 12 metara dugom čamcu iz 8. vijeka prije nove ere, pronađenom u Donjoj Dolini, te drugim jedinstvenim starinama iz muzejske zbirke”, Frelandove su riječi.

Izložbu su pripremili NowHere Media i direktorica komunikacija ALIPH-a Sandra Bialystok.

Ova postavka nudi pogled na veličanstvena i jedinstvena mjesta, spomenike, muzeje, umjetnine i rukopise, oštećene ratovima ili ugrožene stalnim sukobima i tenzijama. U ova mjesta je uključena i Ukrajina, gdje je ALIPH već pomogao, uz podršku Evropske unije, Monaka i fondacije Getty, više od 345 muzeja i kulturnih institucija u zaštiti njihovih zbirki. Prikazuje također iračko, sirijsko, malijsko, nigerijsko, jemensko, libansko, armensko i afganistansko nasljeđe.

“Sve ovo nasljeđe je veličanstveno i naša je zajednička dužnost da ga zaštitimo i obnovimo. Nažalost, ovih nekoliko godina pokazalo nam je da takvo bezobzirno uništavanje nije iza nas već je još veliki razlog za brigu. Vidimo kako se kulturna baština i dalje pretvara u ratnu metu, čak i oružje rata, jer posegnuti za nasljeđem, znači napasti dušu naroda, njihovu historiju, njihovo sjećanje i ljudskost koju svi dijelimo. Istovremeno, čin zaštite i obnove baštine može doprinijeti izgradnji mira i održivom razvoju. Baš iz tog razloga je važno da žene i muškarci koji žive uz ovo nasljeđe i za njega, oni ljudi koji ga održavaju u životu, imaju sredstva da ga zaštite. To je ono što nastojimo raditi svaki dan u ALIPH-u”, izjavio je Valéry Freland pozivajući se na riječi velikog pisca Dostojevskog: „Ljepota će spasiti svijet!“.

ALIPH, Međunarodna alijansa za zaštitu nasljeđa u područjima sukoba (International Alliance for the Protection of Heritage in Conflict Areas) glavni je globalni fond posvećen isključivo zaštiti nasljeđa u zonama sukoba i postkonfliktnom ambijentu.

Nastanak organizacije je odgovor na veliko uništavanje kulturnog nasljeđa, koje je počelo eskalirati posljednjih godina kao posljedica terorizma i rata na Bliskom istoku i u regiji Sahel.

ALIPH odabire, finansira i usmjerava projekte zaštite ili rehabilitacije spomenika, lokaliteta, muzeja, zbirki umjetnina ili rukopisa, bogomolja i nematerijalne baštine.

Kao javno-privatno partnerstvo, ova asocijacija od osnivanja ima sedam država članica – Kinu, Francusku, Kuvajt, Luksemburg, Maroko, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, kao i tri privatna donatora – dr. Thomasa S. Kaplana, Fondaciju Gandur pour l’art i Fondaciju Andrew W. Mellon, dok je Švicarska zemlja domaćin.

Od tada su se druge fondacije i zemlje obavezale podržati ALIPH, uključujući Monako, Oman i Rumuniju. Nedavno su Evropska unija i Getty Trust podržali rad ALIPH-a u Ukrajini.

Radio AS