Izložbom u Vijećnici Katalonija i BiH obilježile 30 godina prijateljstva

Izložba fotografija ”Sarajevo Barcelona Light&Shade”, autora Ante Magzana otvorena je večeras u sarajevskoj Vijećnici, povodom tri decenije prijateljstva Katalonije i Bosne i Hercegovine.

Radi se o crno-bijelim fotografijama ljudi i arhitekture, a izložbom se zaokružuje godina prožeta saradnjom Katalonije i Bosne i Hercegovine, u kojoj je, između ostalog, potpisan Ugovor o saradnji Kantona Sarajevo i Vlade Katalonije.

U sklopu izložbe predstavljena je i istoimena monografija s fotografijama s izložbe i tekstovima književnika Miljenka Jergovića i delegata Vlade Katalonije te bivšeg dopisnika iz opkoljenog Sarajeva Erica Haucka.

Na izložbi je podsjećeno da je prvi predstavnik međunarodnih medija koji je poginuo tokom granatiranja Sarajeva bio mladi katalonski fotoreporter Jordi Pujol Puente, 17. maja 1992. godine. Pogibija tog mladića bila je, kako je naglašeno, okidač koji je Kataloncima dao osjećaj da je rat u BiH i njihov rat.

Sarajevo i Barcelona službeno su postali bratski gradovi 2000. godine, a Grad Sarajevo dodijelio je titulu počasnog građanina poginulom katalonskom fotoreporteru.

Anto Magzan rođen je 1979. godine u Zenici, a od 1998. živi i radi u Zagrebu. Profesionalni put započinje u Večernjem listu, a nastavlja ga u fotoagenciji Pixsell.

Od 2017. godine djeluje kao samostalni umjetnik te se paralelno posvećuje umjetničkoj, novinskoj i komercijalnoj fotografiji. Do sada je izlagao na devet samostalnih i više od pedeset zajedniških izložbi. Član je Hrvatskog novinarskog društva, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i ULUPUH-a.

Radio AS