Jednokratnom pomoći od 500 KM subvencionirani troškovi grijanja boračkoj populaciji u KS

Ministarstvo za boračka pitanja KS će subvencioniranjem energenata za grijanje obezbijediti olakšane predstojeće zimske dane za 1.199 korisnika, a riječ je o jednokratnoj pomoći od 500 KM.

Naime, Ministarstvo za boračka pitanja KS subvencionira troškove grijanja pripadnicima boračke populacije koji zagrijavaju domaćinstvo na čvrsto gorivo (pelet, drva), plinsko grijanje, električnu energiju ili centralno grijanje.

“Njih 1.199 pripadnika ove populacije je ostvarilo pravo na subvencioniranje, od čega je njih 1.038 ostvarilo subvencije za čvrsto gorivo, 97 subvenciju za plinsko grijanje, 27 subvenciju za troškove grijanja električne energije, dok je 37 korisnika ostvarilo subvenciju za korištenje centralnog grijanja”, kazali su za Klix.ba iz ovog ministarstva.

Za ovu namjenu iz Budžeta je izdvojeno 600.000 KM, pri čemu će biti implementiran čitav iznos. Krajnji korisnici ostvarit će subvenciju u iznosu od 500 KM jednokratno.

“Za čvrsto gorivo sufinansiranje se vrši tako da Ministarstvo vrši uplatu na bankovni račun korisnika, dok za ostale vidove grijanja sufinansiranje se vrši na način da Ministarstvo uplaćuje novčana sredstva javnim preduzećima koja isporučuju energente za grijanje korisnicima”, dodaju iz ministarstva.

Isplata subvencija na račune krajnjih korisnika je već počela u ponedjeljak jučer, 5. decembra, uz izuzetak korisnika koji se ne griju na čvrsti ogrjev i za koje će subvencija biti uplaćena nadležnim preduzećima.

Radio AS