Jesen u Starom Gradu: Turisti i dalje prisutni, razgovarali smo s gostima iz Moskve, Beograda, Varšave…

Za mnoge je jesen najljepše godišnje doba, naročito kada oboji prirodu najljepšim bojama i ulice okupa toplim sunčevim zrakama. Nakon nekoliko teških dana ispunjenih obilnim kišnim padavinama koje su izazvale poplave i probleme brojnim građanima, jesen je opet pokazala svoju ljepšu stranu i nakon hladnih i tmurnih jutara donijela nam sunčane dane. Prošetali smo ulicama Starog Grada gdje smo još uvijek zatekli turiste koji s oduševljenjem pričaju o ovom dijelu Sarajeva.

Na Baščaršiji, kod Sebilja sreli smo Milicu iz Beograda koja nam je ispričala da često dolazi u Sarajevo i da joj je najljepši dio grada upravo Baščaršija.

„Sarajevo je prelijepo, a najviše mi se sviđa Čaršija, baš ovaj stari dio grada, ovdje svaki ćošak ima neku svoju priču i baš mi se sviđa. Često dođem u Sarajevo, bila sam i prošli mjesec i uvijek se rado vratim ovdje“, rekla nam je Milica.

Kod Sebilja smo sreli i Kristinu koja je u naš grad došla iz daleke Moskve.

„Prvi put sam došla u Sarajevo i oduševljena sam. Mnogo mi se sviđa arhitektura ovdje, sviđaju mi se džamije, a ima i mnogo suvenira…Kupila sam nakit za sebe, a kupila sam i tradicionalnu džezvu. Sigurno ću opet doći, imam prijatelje ovdje, a i grad je predivan,“ ispričala je Kristina.

U ulici Sarači razgovarali smo sa veselom grupom djevojaka iz Bijeljine koje, kako kažu, u Sarajevo dolaze više puta godišnje i svaki put otkriju nešto novo što ranije nisu vidjele.

„Došle smo da malo prošetamo Sarajevom. Dolazimo s vremena na vrijeme, nekoliko puta godišnje. Ovdje nam je uvijek lijepo, Sarajevo ima dušu, svaki put kad dođeš poželiš da se opet vratiš,“ ispričale su nam ove djevojke.

U dvorištu Begove džamije sreli smo turiste iz Poljske. Mladi bračni par se odlučio posjetiti naš grad jer su željeli da dožive drugačije iskustvo od onoga što su do sada vidjeli u drugim gradovima.

„Dolazimo iz Poljske i prvi put smo u Sarajevu. Tek smo došli tako da nismo stigli da sve obiđemo. Dosta smo čuli o Sarajevu, a prva pomisao su nam Olimpijske igre, a druga nažalost rat koji je ovdje bio. Bili smo u Hrvatskoj i htjeli smo da posjetimo još nešto, da iskusimo nešto potpuno drugačije i odlučili smo se da dođemo u Sarajevo“, ispričao nam je Jeronim iz Poljske.

starigrad.ba

Radio AS