Kako zaštititi vodovodne cijevi tokom niskih temperatura?

S obzirom na vrlo niske temperature koje su zahvatila Bosnu i Hercegovinu, jedna od bitnih stvari je i da zaštitite vodovodne cijevi od pucanja.

Kako su ranije kazali iz Vodova i kanalizacija Sarajevo, niske temperature i slaba zaštićenost vodomjernih mjesta i šahtova često prouzrokuju pojavu pucanja stakla vodomjera, ali i oštećenje kompletnog vodomjera. Usljed smrzavanja vode u dijelovima internih vodovodnih instalacija koje nisu dovoljno zaštićene ili se na njima voda rijetko koristi, građani mogu ostati bez vode.

Kako zaštiti vodovodne cijevi?

Neophodno je da se pravovremeno izvrši zaštita od mraza tako što će se vodomjer i otkrivene cijevi obložiti odgovarajućim termoizolacijskim materijalom, kao što su stiropor, staklena vuna, stare deke…

Sve vodovodne cijevi koje se nalaze na otvorenom potrebno je isprazniti te, ukoliko je moguće, zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije.

U pravilu, voda se ledi u najplićim i nezaštićenim dijelovima instalacije, kao i negrijanim dijelovima zgrada. Ovaj trošak je mnogo manji od onog koji nastaje zbog puknuća cijevi nakon što voda zaledi.

Radio AS