Počelo uklanjanje ruševnih objekata koji predstavljaju opasnost na području Starog Grada

Po nalogu načelnika Općine Stari Grad, Ibrahima Hadžibajrića, a zbog sigurnosti građana, Služba za opću upravu i inspekcije poslove Općine Stari Grad, pristupila je jutros uklanjanju ruševnog objekta u ulici Balibegovica broj 22, u naselju Bistrik.

S ciljem zaštite građana od opasnih ruševnih objekata i njihovog obrušavanja, što može izazvati ozbiljne posljedice, općinski načelnik naložio je da se po hitnom postupku pristupi uklanjanju četiri izuzetno opasna ruševna objekta, koja su u privatnom vlasništvu, a nalaze se na lokacijama: Balibegovica 22, Balibegovica 40, Brdo džamija 17 i Džeka 14.

Služba za opću upravu i inspekcijske poslove iz navedenih razloga donijela je rješenja i zaključke kojima se vlasnicima tih objekata nalaže njihovo uklanjanje zbog opasnosti za ljude i njihovu imovinu, a kako su propustili da postupe po donesenim rješenjima, Općina vrši prinudno uklanjanje, na teret vlasnika.

Inspektori Službe za opću upravu i inspekcijske poslove, kao i po ovlaštenju pomoćnica načelnika za opću upravu i inspekcijske poslove Alija Švraka, od jutros su na terenu u ulici Balibegovica 22, gdje se uklanja jedan objekat.

“Ovaj objekat predstavljao je izuzetnu opasnost kako za pješake, tako i za druge učesnike u saobraćaju i u više navrata se obrušavao, te je bio obilježen tablom upozorenja i žutim trakama. Osim toga, postojala je opasnost i od eventualnog širenja zaraze, s obzirom na to da su građani, kao i nadležne službe, u više navrata evidentirali prisustvo glodara, kao i divlje rastinje i korov. Uklanjanje objekta počelo je jutros u 09,00 sati i očekuje se da bude završeno do kraja dana”, kažu iz Općine.

Služba za opću upravu i inspekcijske poslove nakon toga pristupit će uklanjanju ruševnog objekta u ulici Brdo džamija 17, potom u ulici Džeka 14, dok je posljednji na redu za uklanjanje objekat u ulici Balibegovica 40.

Općina Stari Grad Sarajevo, putem nadležnih službi, kontinuirano provodi aktivnosti na rješavanju ruševnih objekata kako bi se spriječile veće posljedice, ali osnovni problem predstavlja nemar i neodgovornost vlasnika privatnih objekata koji su u ruševnom stanju, a koji ne vode računa o njima ili su u konačnici ogluše na rješenja općinskog organa o uklanjanju.

Krajnja mjera je uklanjanje od strane Općine kada se utvrdi realna opasnost, a za što troškove snose vlasnici objekata kroz različite mehanizme naplate. Na taj način, prošle godine je spriječena veća opasnost kada je počelo urušavanje objekta u ulici Mustafe Dovadžije 26, na Vratniku, koji je također Općina uklonila. Prije toga, uklonjeni su ruševni objekti na lokacijama Bistrik brijeg 2 i 4, te u ulici Hamdije Kreševljakovića br 86 – prekoputa Papagajke; na Alifakovcu, u ulici Braće Morić broj 11; u ulicama Hercina 5, Brdovita 1 i Hamdije Kreševljakovića 84 i drugim.

Radio AS