Kanton Sarajevo će osigurati stipendije za deficitarna nastavnička zanimanja

Od studijske 2022./2023. godine Kanton Sarajevo započinje Program stipendiranja studenata nastavničkih fakulteta, za koji su izdvojena sredstva u iznosu od 200.000 KM.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, u saradnji sa nadležnim ustanovama, provode aktivnosti na unapređenju kvaliteta odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Od 2022/2023. studijske godine, započinju Program stipendiranja studenata nastavničkih fakulteta, za koji su izdvojena sredstva u iznosu od 200.000 KM. Cilj je da se sistematski bavi pitanjem nedostajućih nastavničkih profesija.

“Cilj je određenim mjerama pomoći u rješavanju nedostatka nastavnog kadra određenih profila u školama Kantona Sarajevo, te u isto vrijeme podstaknuti najuspješnije učenike sa završenom srednjom školom da u većem broju upisuju nastavničke studijske programe. U tom smislu, sa zadovoljstvom vas obavještavamo da će Kanton Sarajevo u akademskoj 2022/2023. godini stipendirati studente koji se upišu na studijske programe u okviru kojih se obrazuje kadar za deficitarna nastavnička zanimanja”, poručuju iz resornih ministarstava.

Na prostoru Kantona Sarajevo za 2022/2023. godinu su utvrđena, kao deficitarna, sljedeća nastavnička zanimanja: nastavnik/profesor informatike, nastavnik/profesor matematike, nastavnik/profesor fizike, nastavnik/profesor njemačkog jezika, te nastavnik tehničke kulture i nastavnik predškolskog odgoja.

Radio AS