Kanton Sarajevo je jedini nivo vlasti u BiH koji će u 2023. imati manji budžet nego prethodnih godina

Ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić komentirao je činjenicu da će budžet kantona za 2023. godinu manji za 30 miliona KM.

Istakao je kao nacrt i prijedlog budžeta nisu isto, te da će Skupština KS na sjednici zakazanoj za sutra ratmatrati nacrt tog dokumenta.

“Bitno je napomenuti da je prekosutra na sjednici nacrt budžeta. To je radna verzija koja ide na javnu raspravu. Svi svoje sugestije mogu uputiti o tome kako da se budžet unaprijedi”, kazao je Čičić.

Budžet Kantona Sarajevo u predloženom nacrtu manji je za 30 miliona KM u odnosu na 2022. godinu.

“Mi smo jedini nivo vlasti koji će ove godine imati manji budžet. Pokušat ćemo se približiti prošlogodišnjem iznosu, dok svi ostali imaju značajno veće budžete zbog inflatornih kretanja”, objasnio je kantonalni ministar finansija za TV Sarajevo.

Istakao je i kako smanjenje budžeta dolazi kao rezultat nižeg iznosa pondera, odnosno raspodjele javnih prihoda u Federaciji BiH zbog čega će Kantonu Sarajevo biti uskraćeno 110 miliona KM u odnosu na prihode iz prošle godine.

Da nije došlo do izmjene pondera, budžet Kantona Sarajevo ove godine bi vjerovatno iznosio oko 1,3 milijarde KM za razliku od nacta budžeta koji iznosi 1,2 milijarde KM.

Čičić je najavio i da će se KS morati okrenuti uštedama, a kako bi se nadoknadio gubitak prihoda u budžetu.

Radio AS