Kanton Sarajevo ponudio pomoć palestinskom narodu

Ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora primio je danas u posjetu premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka, koji je ovom prilikom uputio izraze suosjećanja te ponudio pomoć Vlade KS kako bi se smanjile patnje naroda u okupiranoj Gazi.

Kako je naveo premijer Uk, s velikom tugom prati vijesti iz Gaze, a posebno je dirnut nakon informacija o bombardovanju bolnice.

Takve patnje, kako je podsjetio, dobro su poznate stanovnicima Sarajeva te je ambasadora zamolio da iskaže potrebe, kako bi Kanton Sarajevo mogao reagirati, kada se za to steknu uslovi.

Kako je naveo ambasador Namoora, trenutno nije moguće dostaviti nikakvu humanitarnu pomoć, s obzirom da su zatvorene sve granice te je dodao da iz Gaze ne mogu izaći čak ni strani državljani, među kojima su, prema ambasadorovim informacijama, i 22 državljana BiH.

Ambasador Namoora ovom prilikom zahvalio se premijeru Uku na izrazima podrške i ponuđenoj pomoći. Kazao je da je narod Palestine u konstantnom strahu od progona i ubistava, da su izloženi raznim vrstama zločina, te da im izrazi solidarnosti iz prijateljskog Sarajeva i BiH mnogo znače.

Podsjetio je da su Palestinci veoma obrazovan narod, da im je obrazovanje veoma važno te je naveo da bi Kanton Sarajevo mogao pomoći u tom segmentu, kada se situacija u Gazi smiri.

S oduševljenjem da i u najtežim trenucima misle o budućnosti, premijer Uk je takvu ideju podržao, podsjetivši da su se i do sada mnogi Palestinci školovali u Sarajevu, pogotovo medicinari.

Sagovornici su se rastali uz želju da progon i ubistva u okupiranoj Gazi što prije prestanu te da se čim prije sretnu boljim povodom.

Radio AS