Kanton Sarajevo priprema “Lex specialis” za preuzimanje sufinansiranja sedam institucija kulture

Na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo razmatran je i usvojen Prijedlog zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja, čiji je osnivač Bosna i Hercegovina.

Ovaj zakon, kao posebni zakon (Lex specialis), jasno definira privremeno preuzimanje sufinansiranja institucija iz Budžeta Kantona Sarajevo do donošenja konačnog rješenja, te definira status i način finansiranja i poslovanja kako bi se osigurao opstanak, funkcionisanje i svakodnevni rad ovih institucija, sprečavajući njihovo ugrožavanje.

Ovim prijedlogom zakona predviđa se hitno donošenje istog od strane Skupštine Kantona Sarajevo, s obzirom na to da bi nedostatak isplate plaća zaposlenicima institucija mogao izazvati ozbiljne posljedice, uključujući prestanak njihovog rada.

Takav ishod bi, ipak, mogao dovesti do nedostupnosti usluga sedam institucija kulture za građane Kantona Sarajevo, što bi moglo imati ozbiljne posljedice po društvene interese na području Kantona Sarajevo.

“Ovo je ključni korak koji će osigurati stabilnost njihovog funkcionisanja i opstanak. Očekujem da će Skupština prepoznati hitnost situacije i djelovati u najkraćem mogućem roku, te usvojiti Prijedloga kako bi se osiguralo stabilno funkcionisanje institucija kulture i obrazovanja, čije su usluge od suštinskog značaja za građane Kantona Sarajevo”, kazao je resorni ministar Kenan Magoda.

On je iskazao zahvalnost skupštinskim zastupnicima koji su prepoznali važnost ove problematike, te pokrenuli zastupničku inicijativu za donošenje posebnog zakona kojim bi se definiralo finansiranje institucija kulture i obrazovanja BiH.

Kroz budžet koji je osiguran u Ministarstvu kulture i sporta KS, uposlenici ovih ustanova više neće razmišljati o plaćama i ono što je najvažnije svaki naredni prihod koji će imati od drugih institucija na nivou kantona i Federacije, te ambasada i nevladinih organizacija, moći će investirati u projektne aktivnosti i infrastrukturu.

Podsjećamo, ovaj zakon će se privremeno primijenjivati na Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteku BiH, Umjetničku galeriju BiH, Zemaljski muzej BiH, Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u BiH.

Radio AS