Kanton Sarajevo: Zrak čist, osim u Ilijašu, stanovništvu date preporuke

U Kantonu Sarajevo kvalitet zraka je danas zadovoljavajući, s izuzetkom Ilijaša gdje se bilježe prekoračenja graničnih vrijednosti zagađujućih PM10 čestica. 

Uzroci  povišenih vrijednosti ovog polutanta u Ilijašu su lokalni izvori emisija štetnih tvari,  a to su dominantno kućna ložišta i industrija.

Zagađenje je uzrokovano direktnim djelovanjem izvora emisija, a otežavajuća okolnost je i to da se zrak  na ovom području sporije čisti u odnosu na ostale dijelove Kantona zbog specifičnosti ilijaške kotline.

Rizičnim grupama stanovništva na ovom području-trudnicama, djeci, starijim osobama, te hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima se preporučuje da reduciraju kretanje i boravak vani.

Vrijednosti zagađujućih materija se kontinuirano prate, a građani će biti na vrijeme obaviješteni o svim eventualnim promjenama.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima očekuje nas nestabilno vrijeme sa padavinama što će ići u prilog zadržavanju ovakvog stanja kvaliteta zraka.

Radio AS