Karić ugostila Almu Zadić u Vijećnici: Sretna sam što dijelimo viziju budućnosti BiH

Austrijsku ministricu pravde bosanskohercegovačkog porijekla Almu Zadić ugostila je danas gradonačelnica Benjamina Karić u Vijećnici.

Susret dvaju uspješnih i mladih žena na vrlo odgovornim funkcijama rezultirao je dogovorom o bližoj saradnji BiH i Austrije, ali i Sarajeva i Beča kao njihovih prijestolnica.

“Ovo nije samo protokolarni prijem koji će ostati nezapamćen. Ponosna na svoj identitet, Zadić kao prva ministrica migrantskog porijekla u historiji Austrije daje veliki stimulans bh. dijaspori, ali i svim građanima Bosne i Hercegovine. Grad Sarajevo u njoj prepoznaje prijatelja na svom evropskom, ali i putu prosperiteta”, kazala je Karić.

Sagovornice su razgovarale o brojnim izazovima sa kojima se susreće naša zemlja, važnosti sve većeg učešća žena u politici, ali i naporima koje gradska vlast želi i treba uložiti na putu ka dugoročnim promjenama.

Osvrnule su se na dosadašnji, tradicionalno dobar bh.-austrijski odnos, ali i mogućnosti njegovog unaprjeđenja na temeljima solidarnosti, demokratije i mira.

Prijemu je prisustvovala i NJ.E. Ulrike Hartmann, ambasadorica Republike Austrije u Bosni i Hercegovini.

Radio AS