Katica: Insistiramo na oduzimanju vozila, u septembru okrugli sto o temi ujednačavanja praksi

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i policijski komesar Fatmir Hajdarević održali su danas sastanak s direktorom Centra za edukaciju sudija i tužilaca Arbenom Murtezićem zbog organizacije okruglog stola o temi ujednačavanja praksi oduzimanja vozila.

Krajem aprila ove godine, Katica je na sastanku s Murtezićem inicirao organizaciju okruglog stola koji bi okupio predstavnike svih interesnih strana u postupcima oduzimanja vozila za višestruke povratnike u činjenju saobraćajnih prekršaja.

Na današnjem sastanku dogovoreno je da će se okrugli sto održati početkom septembra ove godine i da će okupiti predstavnike Uprave policije, prekršajnih odjeljenja Općinskog i Kantonalnog suda, Tužilaštva, Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija kao i Federalnog ministarstva pravde.

Komesar Hajdarević je naglasio važnu ulogu policijskih službenika u procesu oduzimanja vozila, u kojem policajac predstavlja “tužioca”, te zahtijeva od suda oduzimanje vozila ukoliko procijeni da je potrebno. 

Važnu ulogu u ovom procesu će imati i Semir Šut, koodinator za provođenje Smjernica za poboljšanje stanja sigurnosti saobraćaja na području Kantona Sarajevo, kao dugogodišnji stručnjak u oblasti sigurnosti u saobraćaju i bivši komesar MUP-a ZDK.

Također, u agendi ovog okruglog stola će se naći i pravilnik o lišavanju slobode, kao i pravilnik o radu za opće dobro na slobodi, koji trenutno na postoje na nivou FBiH, a zajedno s drugim podzakonskim aktima predstavljaju važan segment u procesu obezbjeđivanja sigurnosti saobraćaja na području Kantona Sarajevo, ali i čitave Federacije BiH.

Na kraju sastanka, ministar Katica je naglasio kako će na ovom okruglom stolu insistirati na konkretnim zaključcima koji će utvrditi put za harmonizaciju postupanja institucija i uspostaviti ujednačenu praksu u postupcima oduzimanja vozila višestrukih povratnika u činjenju prekršaja, saopšteno je iz MUP-a KS. 

Radio AS