Katolici danas proslavljaju Uskrs, najveći kršćanski blagdan

Katolici, luteranci i anglikanci danas obilježavaju Uskrs, najveći kršćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život – uskrsnuće.

Po katoličkom vjerovanju, to se dogodilo trećeg dana poslije njegove smrti, uključujući i dan smrti, tj. prve nedjelje poslije Velikog petka.

Uskrs je blagdan koji predstavlja temelj vjere – dan kada je Isus uskrsnuo i katolici vjeruju da je to dan rađanja vjere. Prema vjerovanju, Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na križu u petak i u nedjelju je uskrsnuo.

Iako je Uskrs uvijek nedjelja, on gotovo svake godine pada na drugi datum zbog specifičnog pravila. Naime, Uskrs pada na prvu sedmicu poslije prvog proljetnog punog mjeseca na dan proljetnog ekvinocija ili poslije tog datuma.

Pored gotovo univerzalnog farbanja jaja i čestitanja, uz ovaj blagdan u BiH se vežu i mnogi domaći običaji poput uzimanja blagoslovljene hrane i darivanja najmlađih.

Proslavi Uskrsa je prethodio post.

Iz teološke perspektive, Uskrs predstavlja najvažniji kršćanski blagdan, a njime se izražava radost zbog konačne pobjede sina Božjeg nad smrću i progonstvom.

Radio AS Sarajevo i web portal radioassarajevo.com svim svojim čitateljima i slušateljima koji obilježavaju ovaj blagdan žele sretan i blagoslovljen Uskrs, uz želje da ga provedete u zdravlju, sreći, miru i blagostanju sa svojim najdražim.

Radio AS