Za Dan grada Sarajeva besplatne projekcije filmova u kinu Meeting Point

U kinu Meeting Point u Sarajevu u subotu, 6. aprila bit će prikazana tri filma, uz besplatan ulaz za sve posjetitelje.

U 17 sati na programu je film Jasmile Žbanić “Jedan dan u Sarajevu”, u 18.30 sati film Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu” i u 20.30 sati omnibus “Mostovi Sarajeva”.

Sarajevo grad filma UNESCO-a i Grad Sarajevo povodom Dana Grada 6. aprila, publici poklanjaju besplatan program nagrađivanih filmova. Ulaznice se mogu preuzeti na dan projekcija, 6. aprila od 16 sati.

“Jedan dan u Sarajevu” Jasmile Žbanić, kroz materijale koji su snimili građani Sarajeva (mobilnim telefonima i malim kamerama), govori o različitim aspektima događaja toga dana, te koristi snimke igranih scena iz filmova o atentatu reditelja iz Austrije, BiH, Velike Britanije i kontrastira im. Ovo je priča o jednom posebnom danu, ali i svakodnevnom životu u Sarajevu, gdje se dešavaju svadbe, sahrane, ljubavi, zvanične ceremonije, politički protesti. Kroz umjetničku interpretaciju rediteljice Jasmile Žbanić, film je zabavan dokument o ljudskoj prirodi, o događaju i gradu u kojem je započeo i završio evropski 20. vijek.

Film je na programu u 17 sati u kinu Meeting Point.

“Smrt u Sarajevu”, u režiji Danisa Tanovića, 2016. godine je na filmskom festivalu u Berlinu, 66. Berlinaleu, osvojio Srebrnog medvjeda – specijalnu nagradu žirija te nagradu FIPRESCI koju dodjeljuju filmski kritičari.

Sarajevski hotel priprema se za večeru povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata. Nakon dugo vremena hotel radi punim kapacitetom, ali istovremeno banka traži naplatu dugovanja, a radnici spremaju štrajk upravo u trenutku dolaska visokih zvanica. Propast večere značila bi i propast hotela. Na večeri se pojavljuje neobičan gost – Gavrilo Princip. Šta će se, pod pritiskom različitih ideoloških, političkih i ličnih sukoba i teretom bezgranične tranzicije, siromaštva i neuređenog društva, dogoditi u ovom sarajevskom hotelu 28. juna 2014. godine u 18 sati?

Uloge su ostvarili Jacques Weber, Snežana Vidović, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić.

Film možete pogledati u 18.30 sati u kinu Meeting Point.

Omnibus “Mostovi Sarajeva” rađen je povodom obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata i čini ga 13 priča koje su režirali Aida Begić, Leonardo Di Costanza, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec i Teresa Villaverde.

Autori se u filmu bave različitim periodima historije Sarajeva: 1914. – 1918.; 1992. – 1995., te današnjim Sarajevom. Riječ je o mozaiku umjetničkih gledišta koja na kritički način promišljaju različite univerzalne teme koje povijesno mjesto kao što je Sarajevo simbolizira. Različitih generacija i porijekla, eminentni filmski stvaraoci nude nam mnoštvo individulanih pogleda i stilova.

Film se može pogledati u 20.30 sati u kinu Meeting Point.

Radio AS