Katolici širom svijeta danas obilježavaju Božić

Vjernici koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić, najradosniji kršćanski praznik.

Katolici, protestanti i drugi, kako u Bosni i Hercegovini, tako i širom svijeta, danas proslavljaju dan koji obilježava rođenje Isusa Krista, sina Božijeg.

Brojni običaji se vežu za ovaj dan, a srž svakoga jeste provesti vrijeme uz porodicu i molitvu.

Tradicija naših krajeva je da se obitelji, prijatelji i komšije okupljaju na ovaj dan uz bogatu trpezu na kojoj se serviraju tradicionalna jela i kolači, a posebno su karakteristični suhi božićni kolači koji se prave nekoliko dana prije blagdana. Ranom zorom vjernici odlaze na misu i onda slijedi zajednički ručak.

Prema Bibliji, Isusa je rodila Djevica Marija koja je začela bezgrešno, a u porodu joj je pomogao njen suprug Josip. Isus se rodio u štali u gradu Betlehemu prije više od 2.000 godina, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.

Isus Krist ili Isus Nazarećanin bio je jevrejski učitelj i pripovjedač čiji je utjecaj uzrokovao rađanje nove religije – kršćanstva. Danas većina denominacija kršćanstva vjeruje da je Isusa na Zemlju poslao njegov tvorac i Otac Bog s ciljem iskupljenja čovječanstva od njegovog grijeha.

Svima koji slave ovaj veliki blagdan Radio AS Sarajevo i web portal www.radioasssarajevo.com žele čestit Božić, uz želju da ga provedete u zdravlju, sreći i okruženi ljubavlju i najbližima.

Radio AS