KJP “ZOI’84” spremno dočekuje predstojeću zimsku sezonu

Kantonalno javno poduzeće “ZOI’84” i Olimpijski centar Bjelašnica i Igman spremni su za predstojeću zimsku sezonu, potvrdili su Feni iz tog preduzeća.

“Svi uslovi za najbolju skijašku sezonu su već ispunjeni. Kapacitet skijališta je znatno povećan u odnosu na prethodne sezone, u smislu proširenja sistema vještačkog osnježivanja prije svega, a svakako i instaliranjem novih ski liftova i žičara. Radovi na proširenju staza i izgradnji novih spojnih staza su pri kraju, a sigurni smo da će svi skijaši i borderi Bjelašnicu i Igman doživjeti u potpuno novom svijetlu, kakav i dolikuje olimpijskim planinama”, kazao je Feni rukovodilac odjela za marketing i prodaju KJP “ZOI 84” Aldin Smajkan.

Naglasio je da su realizirana brojna poboljšanja i u samom procesu prodaje, te korisnici od ove godine neće imati potrebu čekati u redovima za skijašku kartu, već će moći on line dopuniti svoj ski pass i doći direktno na ski staze.

“Prve najavljene turističke grupe uglavnom dolaze pred Novu godinu i početkom mjeseca januara. Skijalište sa radom počinje sa prvim adekvatnim vremenskim uslovima, tako da očekujemo otvorenje već u prvoj polovini decembra ili čak ranije”, istakao je Smajkan.

Dodao je da se iz ovog preduzeća trude i dalje da zbog ukupne ekonomske situacije poskupljenja usluga ne budu prevelika.

“Cijene usluga su minimalno povećane u odnosu na enormna poskupljenja energenata”, kazao je.

Prema njegovim riječima parking sistem je unaprijeđen od ove godine, a uveden je automatski sistem naplate i na Malom polju.

“Očekujemo manje gužve i bolju organizaciju parking prostora. Jako puno posla ima da se ovaj problem riješi u potpunosti, ali se nadamo da će se unaprjeđenjem infrastrukture taj problem prevazići u narednim godinama”, kazao je Smajkan.

On je zvanično potvrdio i da će 53. Evropsko prvenstvo šumara ove godine biti održano na Igmanu, tačnije na Velikom polju u nordijskim disciplinama. Termin ovog takmičenja je od 5. do 11. februara 2023. godine.

“Nakon višegodišnjih pokušaja dobili smo i odobrenje FIS (Internacionalne skijaške federacije) za održavanje Evropa kupa u terminu 12. i 13. februara i to je nešto što posebno odvaja sezonu koja je pred nama od svih prethodnih”, kazao je Smajkan. 

Naglasio je da se ovo takmičenje održava u Bosni i Hercegovini prvi put nakon više od 35 godina.

“Posebno smo ponosni jer se radi o jednoj od zahtjevnih disciplina, odnosno Super G utrci za žene”, istakao je Smajkan. 

Radio AS