Komesar Selimović: Dojave o postavljenim bombama u školama tretiramo kao teroristički čin

Komesar sarajevske policije Nusret Selimović je danas izjavio da će se dojave o postavljenim bombama tretirati kao teroristički akt.

Selimović, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i kantonalna ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović obratili su se javnosti nakon što je desetinama škola prijavljeno da se u njima nalaze bombe.

Komesar policije je istakao da kantonalna policija sarađuje s Federalnom upravom policije, MUP-om Zeničko-dobojskog kantona, SIPA-om, Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela i Graničnom policijom. Naveo je da je prihvaćena pomoć drugih policijskih tijela zbog obima posla.

Poručio je da će se nastojati da se policijske aktivnosti provedu u što kraćem roku kako bi se nastava nastavila što prije. Naglasio je da će se ovo djelo tretirati kao terorizam.

“Jutros je održan hitan satanak u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Prema dosadašnjim informacijama, sve uakzuje na to da bi se moglo raditi o krivičnom djelu terorizam i bit će tretirano kao takvo. FUP će pod nadzorom tužilaštva i uz pomoć drugih policijskih agencija biti nosilac aktivnosti u identifikovanju počionica ovog krivičnog djela”, potcrtao je Selimović.

Ukazao je da dvije telefonske dojave o postavljenoj bombi u zgradi Općine Centar, u kojoj se nalazi i kantonalna vlada, nisu povezane s ostalim dojavama. Prema njegovim riječima, intenzivno se radi i na otkrivanju onih koji su povezani s ovim slučajem.

Izrazio je nezadovoljstvo što se i dalje mogu kupiti prepaid kartice bez ustupanja ličnih podataka, a koje se zbog toga mogu zloupotrebljavati. Istakao je da se nedavna iskustva iz Srbije o ovakvim dojavama mogu iskoristiti u rasvijetljavanju slučaja te da se već stupilo u kontakt sa srbijanskom policijom.

Kako je komesar Selimović kazao, troškovi jednog KDZ pregleda su ogromni.

Premijer Forto je naglasio da do sada ništa nije pronađeno te je javnost pozvao da ostane mirna i staložena. Podsjetio je da je bitno objavljivati samo provjerene informacije.

Upitan da li su dojave upućene sa ruskih internetskih domena, odgovorio je da ne želi špekulisati.

Ministrica Hota-Muminović je ukazala da su prijave stigle na adrese 110 osnovnih i srednjih škola koje pohađa 18.000 učenika.

Prema njenim riječima, direktori u saradnji s policijom odlučiti kako će se nastava odvijati. Očekuje da će nastava sutra, 26. maja, biti nastavljena.

klix.ba

Radio AS