Vranić se nada da bi Opća bolnica mogla uskoro transformirati se u kantonalnu bolnicu

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić posjetio je danas Opću bolnicu “Prim. dr Abdulah Nakaš”, gdje je u pratnji direktora ove zdravstvene ustanove Ismeta Gavrankapetanovića, obišao Odjeljenje za radiološku dijagnostiku, Odjeljenje za fizikalnu medicinu i terapiju, Odsjek za nuklearnu medicinu i Odsjek za gastroenterologiju te bolničke kabinete.

Gavrankapetanović je tom prilikom upoznao ministra Vranića sa radom Opće bolnice i planovima  za naredni period te o poduzetim koracima da ova ustanova preraste u kantonalnu bolnicu. Zahvalio je ministru Vraniću na posjeti i na podršci koju Ministarstvo daje ovoj ustanovi.

Današnji obilazak je počeo na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku gdje je ministar upoznat da je lista čekanja na pregled za magnetnu rezonancu (MRI) najduže do tri mjeseca te da su u funkciji oba MRI aparata.

Obilazak je nastavljen na Odjeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, koje radi u punom kapacitetu, kako hospitalni tako i kabinetski dio. Za organizaciju rada, usluge koje se pružaju i opremljenost ovog odjela ministar Vranić je imao samo riječi hvale jer pacijenti mogu dobiti usluga na jednom mjestu, a cijeli proces liječenja je zaokružen, kao rijetko gdje, saopćeno je iz Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš”. 

Ministar Vranić danas je obišao i Odsjek za nuklearnu medicinu gdje se u prosjeku svaki dan pregleda više od 50 pacijenata, a koje posjeduje i sofisticirani aparat “dvoglavu kameru” koja je u funkcija, a pomoću koje se vrši široki spektar pregleda.

Tokom obilaska kabineta ministar Vranić se uvjerio o velikom broju pacijenata, te da ih je najviše na Kabinetu za ortopediju te Kabinetu za vaskularnu hirurgiju.

Današnja posjeta ministra Vranića završena je obilaskom Odsjeka za gastroepatologiju, koje je napravilo veliki iskorak u svom radu uvodeći u nove procedure kao što su endoskopska retrogradna holangio – pankreatografiju – ERCP i terapijski endoskopski ultrazvuk – EUS.

Na kraju posjete Vranić je izrazio zadovoljstvo radom Opće bolnice, naglasivši da je impresioniran viđenim, te da će Ministarstvo zdravstva stajati na raspolaganju za dalju saradnju i razvoj ove zdravstvene ustanove te da se nada da će se uskoro transformisati iz opće u kantonalnu bolnicu, navodi se u saopštenju.

Radio AS