Koncertom Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu večeras počinju “Baščaršijske noći”

Večeras se u Sarajevu svečano otvara 26. Festival „Baščaršijske noći“ koji je tokom više od četvrt vijeka prerastao u jedan od najvećih ljetnih festivala kulture u BiH. Svečano otvorenje Festivala će biti u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati, tradicionalnim koncertom Sarajevske filharmonije.

Na ovogodišnjem koncertu publici će se predstaviti Isak Haračić, vođa sekcije violončela Sarajevske filharmonije, izvedbom Simfonije Concertante za violončelo i orkestar u e-molu i Simfonije br.1, op. 25, u D-duru “Klasična simfonija”, Sergeja Prokofjeva.

Orkestar će predvoditi maestra Samra Gulamović. Ovim nastupom Sarajevska filharmonija, koja glasi za jednu od najstarijih institucija kulture u BiH osnovana još davne 1923. godine, završava ovogodišnju koncertnu sezonu 2021/2022.

Ulaz na koncert je slobodan.

Tokom Festivala «Baščaršijske noći» građanima Sarajeva, gostima i stranim posjetiocima će se tokom jula predstaviti izvođači iz velikog broja zemalja. Učestvovaće u zanimljivim kulturnim programima, na različitim lokalitetima u gradu, ali i širom Bosne i Hercegovine: Narodno pozorište Sarajevo, Plato iznad Trebevićke žičare, JU Bosanski kulturni centar KS, Gazi Husrev-begov Hanikah, Srebrenik – Stari grad (Gradina), Kompleks Panonskih jezera – Tuzla, Kozluk, Pozorišni trg – Susan Sontag, Centralna pozornica Vijećnica, Ljetna pozornica Ilidža, Avlija Svrzine kuće, Memorijalni kompleks Spomen-park Vraca, Galerija Mak,  trgovi i ulice Sarajeva.

Biće održano 27 programa na kojima će učestvovati izvođači i umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, S. Makedonije, Njemačke, Irana, Kanade i Turske.

Festival obuhvata većinu djelatnosti iz oblasti kulture i umjetnosti (klasična, pop, rock i jazz muzika, pozorišne predstave, koncerti folklornih ansambala, te različiti muzičko-scenski programi).  Na ovaj način Festival doprinosi kulturnoj i turističkoj ponudi grada Sarajeva koju već punih 25 godine upotpunjuje. Između ostalih u okviru ovogodišnjih Baščaršijskih noći biće održana premijera predstave Ljetopis o kralju Tvrtku u režiji Dine Mustafića i u produkciji: JU “Bosanski kulturni centar KS” i UG „Scena“.

Predstava će imati svoja tri izvođenja u Sarajevu, između ostalog i na Memorijalnom kompleksu Spomen-park Vraca, ali i u Srebreniku na srednjovjekovnoj tvrđavi – Stari grad (Gradina)  i Tuzli na Kompleksu Panonskih jezera. Na Trebeviću će biti održan „Vidikovac Fest“ na kojem će se 02. jula predstaviti grupe: Srklet, Foxy Head, Almas, Zoster i Zabranjeno Pušenje, dok će 3. jula nastupiti Stereo Banana, Elemental, Skroz i Brkovi.

Maja Milinković, kantautorica koja izvodi fado i sevdah muziku nastupiće 24. jula u BKC-u, itd.

Bitno je istaknuti da će ulaz na sve programe, osim za predstavu „Ljetopis o kralju Tvrtku“ i za koncert Maje Milinković, biti slobodan.

Pokrovitelj Festivala Baščaršijske noći je: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Partneri Festivala: Grad Sarajevo, Općina Centar Sarajevo, Općina Stari Grad, Općina Ilidža, JP Sarajevo, Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, Udruženje za razvoj kulture nauke i umjetnosti Scena i mnogi drugi.

Radio AS

One thought on “Koncertom Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu večeras počinju “Baščaršijske noći”

Comments are closed.