Avdić: “Baščaršijske noći” su kulturni brend koji zbog kvalitetnih sadržaja ima podršku Vlade KS

Festival kulture “Baščaršijske noći” počinje večeras koncertom Sarajevske filharmonije u Narodnom Pozorištu. Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare u Bosanskom kluturnom centru (BKC), koji ovaj festival organizira uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva kulture i sporta.

Ovaj festival traje do kraja jula, a obilježit će ga brojni likovni, književni, teatarski, muzejski te muzički događaji u više žanrova.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić izrazio zadovoljstvo što je 27 različitih programskih sadržaja planirano za ovogodišnje “Baščaršijske noći”.

Kako je naveo, radi se o kulturnom brendu za koji je siguran da će još više jačati  kriterije i imati podršku kantonalne vlade zbog visokokvalitetnih kulturnih sadržaja.

Direktor BKC-a Jasmin Duraković danas je naveo da realizatori nastoje ove godine sačuvati tradicionalni koncept Festivala, ali za subotu je najavio i novi sadržaj, “Vidikovac Fest” na Trebeviću, uz nastup brojnih muzičkih grupa.

Na “Baščaršijskim noćima” će nastupiti i umjetnici iz regiona i šire, a na današnjoj konferenciji je naglašeno kako će događaj proširiti i turističku ponudu Sarajeva. Više događaja ovogodišnjeg festivala izaći će iz granica Kantona Sarajevo, te će u više bh. mjesta biti održani programi.

Za sve događaje ulaz je besplatan izuzev za predstavu “Ljetopis o kralju Tvrtku” i koncert Maje Milinković.

Radio AS