KONS BiH: Hadžišabanovića kući u Sarajevu ukinut status nacionalnog spomenika BiH

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine donijela je Odluku o ukidanju statusa nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine za stambenu graditeljsku cjelinu – Hadžišabanovića kuća u Sarajevu.  

Kako su saopštili iz Komisije, razlog je što je u katastrofalnom požaru izazvanom eksplozijom kućnih plinskih instalacija, koji se dogodio 11. 01. 2009. godine, u izuzetno velikoj mjeri uništena fizička struktura objekta, a u potpunosti je uništena pokretna imovina koja se štitila odredbama navedene Odluke, odnosno brojne umjetničke zbirke, artefakti, te autentični drveni mobilijar.

Predsjedavajući Komisije Zoran Mikulić i članovi Faruk Kapidžić i Anđelina Ošap Gaćanović donijeli su četiri odluke o neispunjavanju kriterija za proglašenje određenih dobara nacionalnim spomenikom, a koja su se nalazila na Listi peticija Komisije. Nakon valorizacije, utvrđeno je da dobra nisu ispunila kriterije propisane Pravilnikom o kriterijima vrednovanja, podjeli i kategorizaciji nacionalnih spomenika, saopšteno je iz Komisije.

Radio AS