Krizni štab FBiH uveo niz novih mjera zbog drastičnog rasta broja zaraženih

Na današnjem sastanku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH donesen je novi set mjera zbog pogoršane epidemiološke situacije u ovom bh. entitetu.

Kako je na press konferenciji nakon sastanka rekao pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, situacija je vrlo ozbiljna.

“Ovakva situacija za sobom povlači uvođenje novih mjera. Dolazi do određenih restrikcija. Broj okupljanja u zatvorenom se smanjuje na 30 osoba. Ukoliko objekti odluče da se radi po VPT (vakcinisan, prebolio, testiran) pravilu može biti 60 osoba. Na otvorenom su dozvoljena okupljanja maksimalno 100 osoba, a uz VPT može biti do 200 ljudi”, kazao je Čerkez dodavši da sva veća okupljanja nisu dozvoljena.

Čerkez je podcrtao da su ove mjere obavezujuće na teritoriji Federacije BiH, a kantoni mogu donositi samo restriktivnije mjere, nikako blaže.

“Kina, kongresi i konferencije ostaju otvoreni uz prisustvo maksimalno 100 ljudi. Određene korekcije smo napravili u trajanju VPT potvrde. Dakle, Ukoliko ste preboljeli COVID, vaša potvrda vrijedi četiri mjeseca. Antigenski test vrijedi 24 sata. PCR test vrijedi 48 sati. Ukoliko je osoba vakcinisana sa tri doze, tada potvrda vrijedi devet mjeseci, a ako ste vakcinisani sa dvije doze, šest mjeseci”, naglašava Čerkez.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić je rekao da je četvrti val pandemije veliko društveno i individualno opterećenje.

“Preko 150 zaraženih na 100.000 stanovnika je već ozbiljno stanje. Federacija BiH trenutno ima 328 zaraženih na 100.000 stanovnika. Ovo je novi rasplamsavanje uvjetovano omikronom. U odnosu na prošlu sedmicu, broj novopotvrđenih se povećao za 98 posto. Broj pacijenata na respiratorima u istom se periodu povećao za 37 posto, a broj preminulih za 29 posto”, navodi Skočibušić.

Rekao je da je nivo vakcinisanih nezadovoljavajući i da se moraju uvesti drugačije mjere i drugačiji način ponašanja.

klix.ba

Radio AS