Krizni štab KS: Dozvoljavaju se posjete u bolničkim ustanovama uz mjere zaštite

Zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS jučer je održao sjednicu na kojoj je donesena odluka da se dozvole posjete hospitaliziranih pacijenata u ustanovama bolničkog nivoa u Kantonu Sarajevo, uz poštivanje mjera zaštite koje su na još na snazi.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS, s obzirom na period pojačanih respiratornih infekcija, daje preporuku menadžmentima ovih zdravstvenih ustanova da u skladu sa svojim Pravilnicima o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija odrede nivo, učestalost i način provedbe posjeta u zdravstvenim ustanovama.

Ukupan broj prijavljenih slučajeva u biltenu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, sa sedmičnom analizom na dan 19.12. ove godine, iznosio je 1. Dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosio je 4. U protekla 24 sata, oporavile su se 4 osobe. Ukupan broj trenutno prijavljenih hospitalizacija je 10.  

Na punktovima za vakcinaciju u svim organizacionim jedinicama domova zdravlja Kantona Sarajevo na raspolaganju su doze vakcina protiv Covid-19 proizvođača Pfizer, Moderna, Sinopharm i Sinovac. Doze proizvođača Moderna -Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 na raspolaganju su isključivo za booster dozu onima koji su prethodno obavili primarnu vakcinaciju protiv Covid-19.

Krizni štab KS nastavlja kontinuirano pratiti epidemiološku situaciju i u skladu s njom donositi nove mjere.

Radio AS