KS: Počeo online upis u prvi razred srednjih škola, a otvoreni su i pozivi za stipendije

Konkurs za online upis učenika u 1. razred srednjih škola na području Kantona Sarajevo počeo je danas i trajat će do 28. juna. Upisna kvota je 3.950 učenika, a učenicima je na raspolaganju 4.140 pozicija, kroz 173 odjeljenja. 

Ministrica za za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota Muminović, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović i direktor UTIC-a UNSA Elmedin Selmanović, ukazali su na važnost edukacije, ali i na važnost informatizacije i digitalizacije koja učenicima i njihovim roditeljima olakšava upis.

Hota Muminović je podsjetila da je već održana eksterna matura koja je imala ulogu sublimira naučeno i pripremi učenika za novi obrazovni ciklus, a sve kako bi u septembru u srednjoj školi došli spremniji i sa većim samopouzdanjem.

Naglasila je da se upis u srednje škole odvija elektronski i to je velika prednost jedinstvenog informacionog sistema u KS.

“Ove godine u prvi razred srednje škole upisujemo 3.950 učenika, a javnim pozivom smo na raspolaganje stavili veći broj pozicija kako bismo omogućili što većem broju učenika da odabere željenu školu. Na raspolaganju im je 4.140 pozicija, kroz 173 odjeljenja”, naglasila je ministrica.

Također, od ove godine u tri srednjoškolska centra Vogošča, Ilijaš i Hadžići su i dva nova zanimanja: Mašinski tehničar za CNC tehnologiju, četvrti stepen i Obrađivač materijala na CNC mašinama zanimanje u trogodišnjem trajanju.

Škola i obuka učenika, kako je istakla Hota-Muminović, idu ukorak, s ciljem uvođenja dualnog sistema obrazovanja, jer će učenici veći dio svog obrazovanja provoditi kod poslodavaca.

Shodno tome, digitalizacija i informatizacija kontinuirano se unapređuje, a kako je kazao direktor UTIC-a Selmanović, ne samo što se može vršiti online upis učenika u srdnje škole i na fakultete, već i upis u predškolske privatne i javne ustanove.

“Od jutros je već 500 učenika izvršilo izbor škola. Imaju i mogućnost reizbora, te ukoliko pri odabiru škola počine grešku ili se predomisle, imaju mogućnost da 24. i 26.juna promijene izbore i donesu nove odluke. A 27. juna u 16.00 sati zatvara se sistem za online upis”, istakao je Selmanović.

Dobra je vijest i stipendiranje učenika, a kako je pojasnio resorni ministar Osmanović, danas otvoreni javni pozivi za dodjelu stipendija za talentirane učenike prvog, drugog i trećeg razreda srednjih škola, za deficitarna zanimanja, kao i poziv za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola, djeci pripadnika boračke populacije.

Ove godine stipendirat će 2.100 učenika, a vrijednost stipendija je 100, 200 i 500 KM.

Više informacija o upisu u škole i javnim pozivima za stipendije može se dobiti na web stranici resornog ministarstva.

Srednjoškolsko obrazovanje u Kantonu Sarajevo je obavezno za dva razreda, čime je postignuta veća uključenost učenika u formalni sistem obrazovanja. Ali novi Nacrt Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi predviđa obavezno obrazovanje do sticanja stručne spreme.

Radio AS