KS: Usvojen Program rekonstrukcije i izgradnje saobraćajnica, veliki broj projekata planiran za sljedeću godinu

Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog Ministarstva saobraćaja i Direkcije za puteve KS, usvojila Program održavanja, rekonstrukcije i izgradnje saobraćajnica na području Kantona Sarajevo za 2023. godinu.

Programom je predviđen nastavak aktivnosti na realizaciji kapitalnih projekata cestovne infrastrukture: završetak radova na IX transverzali i spoju IX transverzale sa Autoputem A1, izgradnja tunela na Prvoj transverzali, te nastavak radova na Prvoj transverzali. 

Pored toga, radovi će se nastaviti i na Igmanskom putu, kao i na svim projektima koji su započeti ove godine.

Za sljedeću godinu, planirana je izgradnja, rekonstrukcija i rehabilitacija saobraćajnica, sanacija opasnih mjesta, ugradnja zaštitnih ograda, a planirana sredstva za te namjene su oko 13 miliona KM. 

“U proteklom periodu rekonstruisano je 80 kilometara saobraćajnica u svim općinama kantona. Naš cilj je jasan, graditi i rasteretiti gužve u saobraćaju, a istovremeno omogućiti sigurnost svim učesnicima. Nastavljamo graditi i u sljedećoj godini i ostvariti naše planove koji će građanima olakšati svakodnevnicu”, istakao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta. 

Neki od projekata koji će biti realizovani sljedeće godine, shodno usvojenom Programu, su: raskrsnica glavne gradske longitudinale i XIII transverzale, odnosno raskrsnica u naselju Bulevar, kružni tokovi na spoju ulica Džemala Bijedića i Srđana Aleksića, te na spoju ulica Drinska i Humska. Pored ovih projekata, bit će izvršena rehabilitacija glavne gradske saobraćajnice na potezu od Skenderije prema Vječnoj vatri, ulice Bulevar Mimar Sinana na Dobrinji, ulice Majdanska na Alipašinom polju na VIII transferzali, te ulice Ložionička i drugi. 

Kako ističe ministar Šteta, svaki od novih projekata će donijeti drugačiju sliku Sarajeva i olakšati kretanje u saobraćaju.

Program također podrazumijeva redovno i vanredno održavanje 292,4 kilometra puteva u nadležnosti Direkcije za puteve, od čega je 178 km regionalnih puteva, 18,6 km magistralnih i 95,7 lokalnih puteva, shodno kategorizaciji cesta i potpisanim sporazumima sa općinama.

Radio AS